Sulforafan iz brokule kao pomoć kod autizma

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Istraživači su identificirali kemikaliju iz izdanaka brokule, sulforafan, koja može pomoći u poboljšanju simptoma autizma.

Autistični spektar poremećaja (ASD) utječe na oko 1 do 2 posto svjetske populacije, te se češće manifestira kod dječaka nego kod djevojčica. Uzrok autizma i dalje ostaje misterija, a liječnici su se okrenuli ka genetskim i staničnim promjenama koje se javljaju kod osoba s autizmom. Prema istraživačima, stanice osoba s ASD-om imaju visoke razine oksidativnog stresa uzrokovanog nakupljanjem štetnih, nenamjernih nusproizvoda nastalih uporabom kisika od strane stanice. Taj oksidativni stres može uzrokovati upalu, oštećenje DNK i dovesti do raka i drugih kroničnih bolesti. Za ovu studiju, istraživači su promatrali sposobnost sulforafana, biljne kemikalije dobivene iz brokule, kako bi se smanjio oksidativni stres. Sulforafan je inače najpoznatiji kao potencijalni lijek za neke vrsta raka.

Za potrebe studije, istraživači su ispitivali 40 dječaka i mladića u dobi od 13 do 27 godina, s dijagnozom umjerenog do teškog autizma. Tijekom 18 tjedana dobivali su dnevne doze placeba ili sulforafana. Njihove socijalni i bihevioralni problemi su evaluirani na početku studije, u četvrtom, desetom i 18-om tjednu istraživanja.

Otkrili su da su oni ispitanici koji su dobivali dnevne doze sulforafana doživjeli značajno poboljšanje u društvenoj interakciji i verbalnoj komunikaciji, te smanjenje ponavljajućih ponašanja, a za razliku od ispitanika koji su dobivali placebo. Promjene su bile uočene prvi puta na procjeni u četvrtom tjednu i nastavile su se tijekom cijelog trajanja istraživanja. Sudionici koji su koristili sulforafan su doživjeli poboljšanje u razdražljivosti, letargiji, ponavljajućim pokretima, hiperaktivnosti, svjesnosti, komunikaciji, motivaciji i ponašanju. Ove promjene su se vratile na svoju početnu razinu nakon što su sudionici prestali uzimati sulforafan.

Istraživač Dr. Paul Talalay, profesor farmakologije koji je proveo posljednjih 25 godina istražujući prirodne tvari navodi: “Bila je to mala studija, ali učinci su bili vrlo, vrlo veliki. Vjerujemo da bi ovo mogli biti preliminarni dokazi za prvi tretman kod autizma koji poboljšava simptome ispravljajući neke stanične mehanizme.”

Budući da su ispitanici dobivali velike doze sulforafana, istraživači upozoravaju da bi ih bilo teško nadomjestiti konzumiranjem brokule ili drugog križonosan povrća. U svakom slučaju, unos zdrave hrane u povećanom režimu te eliminacija štetne hrane uz čišćenje organizma ne može odmoći, a ova studija i druge ovakve slične bude nadu u bolje zdravstvene alate za tretiranje simptoma autizma.

Izvori: Mother Nature Network, Daily Mail

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s