Dinosauri su posjedovali sposobnost samoiscjeljivanja

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Kako bi ispitali pukotine, lomove i prekide u kostima 150 milijuna starog dinosaura, znanstvenici su koristili svjetlost snažniju od 10 milijardi sunaca. Kažu da njihov revolucionarni rad pruža novu perspektivu na proces iscjeljenja koji se odvijao dok su te životinje još bile žive.

Ova nova otkrića ukazuju na to da je ovaj drevni predator mogao podnijeti masivnu traumu što pokazuje da su se dinosauri oporavljali na način kao što to mogu gmazovi, a ne na način kao što se to događa kod ptica uz koje se oni genetski više vežu. Kosti dinosaura ponekad uključuju dokaze o tome da su puknule i zacijelile tijekom života. Takvi dokazi također pružaju uvid i u jačinu nasilja koje su dinosauri proživljavali, ali pokazuju i da je njihovo iscjeljenje teklo drugačije.

„Mogućnost mapiranja bioloških procesa koji omogućuju iscjeljivanje nama pruža sjajan uvid u fiziologiju i metabolizam životinja. Ako bismo ovu tehniku proširili na fosilne zapise, mogli bismo dobiti novi uvid u mnoge skupine kralježnjaka, ne samo dinosaura,“ rekao je autor studije Phillip Manning, paleontolog i direktor Interdisciplinarnog centra za davni život na Sveučilištu Manchester u Engleskoj.

On je, zajedno s kolegama, i uz korištenje rendgenskih zraka dobivenih iz Dijamantnog izvora svjetlosti u Engleskoj i Stanfordskog sinkrotonskog radijacijskog izvora svjetlosti u Kaliforniji, izvršio ispitivanje kosti iz nožnog prsta divovskog dinosaura mesoždera, allosaurusa fragilisa.

Dr. Manning je dodao:

„Uz korištenje sinkrotonskog snimanja uspjeli smo otkriti zapanjujuće razrjeđene tragove kemijskih procesa koji otkrivaju ne samo razlike između normalne i zacijeljene kosti nego i način na koji je oštećena kost zacijelila. Čini se da su dinosauri evolucijom stvorili sjajan paket obrambenih mehanizama koji su pomogli pri regulaciji i oporavku od ozljeda. Sposobnost dijagnosticiranja takvih procesa nekih 150 milijuna godina kasnije može baciti novo svjetlo na to kako se u 21. stoljeću može koristiti jurska kemija.“

Kosti ne formiraju ožiljak na tkivu kao što bi to, primjerice, učinila ogrebotina na koži pa tijelo mora u potpunosti reformirati nove kosti sljedeći jednake faze koje su se javljale i pri prvobitnom rastu kostura.

„Kemija života ostavlja tragove diljem naših tijela tijekom života, a to nam može pomoći pri postavljanju dijagnoze, tretiranju i izlječenju mnoštva suvremenih bolesti. Nevjerojatno je da je ista kemija koja pokreće zacjeljivanje kostiju kod ljudi naizgled slijedila sličan put i kod dinosaura,“ dodaje dr. Manning. „Činjenica da se informacija o tome kako funkcionira naš vlastiti kostur može istražiti korištenjem 150 milijuna starog dinosaura samo pokazuje koliko isprepletena može biti znanost.“

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s