Fekalna tvar iz ljudskog izmeta kao učinkovit lijek

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Vjerojatno nikada ne biste pomislili da postoji terapija koja liječi tešku infekciju pseudomembranozni kolitis, a koja kao lijek koristi ljudski izmet, no fekalna bakterioterapija zaista postoji u praksi.

Ovu bolest uzrokuje bakterija Clostridium difficile, a nastaje uslijed poremećaja homeostaze u debelom crijevu što dovodi do uništenja normalne crijevne flore i naseljavanja bakterije. Liječi se antibioticima, no kada to zakaže, terapija ljudskim izmetom postaje učinkovita metoda liječenja u 90 do 95 % slučajeva.

Uzima se izmet zdravih donora, koji se zatim prerađuje u laboratoriju i pacijentu se daje putem klistira ili nazogastrične cijevi u želudac i crijeva.

Novim istraživanjem je došlo do razvoja prihvatljivije metode liječenja ljudskim izmetom, a u vidu pilula. Dr. Ilan Youngster, koji je bio uključen u istraživanje, navodi da su brojne studije pokazale da je fekalna bakterioterapija učinkovita u liječenju aktivne C. difficile infekcije i sprečavanju recidiva kod bolesnika čiji infekcije nisu reagirale na standardne tretmane. Dodaje i da su standardni postupci koji su se koristili ranije u vidu klistira, kolonoskopije te nazogastrične cijevi nosili sa sobom i potencijalne rizike i tegobe za pacijente. Dr. Elizabeth Hohmann, koja je također radila na ovoj studiji, ističe da je samo gutanje nazogastrične cijevi vrlo problematično za pacijente, te da su liječnici uvijek bili u strahu da bi pacijenti prilikom toga mogli povratiti te time i udahnuti fekalne tvari, što nije ni malo bezazleno.

U istraživanje je bilo uključeno 20 bolesnika između 11 i 84 godina starosti, od kojih su svi imali C. difficile infekciju. U dva uzastopna dana, svaki pacijent progutao je kapsule otporne na želučanu kiselinu s fekalnim materijalom odabranih zdravih donora koji je bio pročišćen, razrijeđen i zamrznut prije stavljanja u kapsule. Pacijenti čiji se simptomi nisu popravili u roku od 72 sata su dobili drugi krug tretmana. Kao rezultat, jednim tretmanom su u potpunosti izliječena 14 pacijenata, bez recidiva tijekom slijedećih osam tjedana. Pet od šest preostalih pacijenata su dobili drugi tretman oko tjedan dana kasnije, a simptomi su nestali kod petorice, s jednim recidivom. Kod preostalog pacijenta, simptomi su ustrajali i nakon drugog tretmana. Prema mišljenju istraživača, tretman se pokazao uspješnim u 90% slučajeva, što je odličan rezultat.

Inače, simptomi ove bolesti uključuju vodeni proljev, povišenu temperaturu, mučninu, gubitak apetita i bolove u trbuhu. Liječenje antibioticima može pogoršati tijek bolesti budući da ubijaju i korisne bakterije. Clostridium difficile uzokuje veliki broj hospitalizacija diljem svijeta i nemali broj smrtnih slučajeva, pa kada čovjek malo bolje razmisli o ovom kontroverznom liječenju – zašto da ne? Prirodno je ipak prirodno.

Izvori: Huffington Post, Wikipedia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s