Otkrivena misterija “Ledene sibirske princeze” s kanabisom

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Mumificirana ženska osoba, pronađena 1993. godine, u svojoj je podzemnoj grobnici ispod leda između ostalog imala i posudicu s kanabisom. Od tada ova sibirska ledena princeza, koja je pokopana prije 2500 godina, privlači pažnju znanstvenika. Ovih dana su objavili da su uspjeli riješiti zagonetku zašto je pokopana s ovom ljekovitom biljkom.

U sibirskim planinama, na Altaju, 1993. godine pod ledom je pronađena mumija ženske osobe. Sibirska ledena princeza, kako je nazvana, ima po sebi očuvane tetovaže mitoloških bića, a pokopana je uz konje, brončanu i zlatnu opremu, te dva ratnika, a ono što posebno izaziva pažnju je mala posuda s kanabisom koja se nalazila uz nju.

Sada su znanstvenici uspjeli riješiti misteriju uz pomoć MRI snimaka te su otkrili kako je bolovala od raka dojke. Snimke su također pokazale da je bolovala od osteomijelitisa, infekcije kostiju, te da je imala ozljede koje su nastale padom, najvjerojatnije s konja. Nakon ovih nalaza, sasvim je logično da je koristila kanabis zbog liječenja i ublažavanja boli.

Znanstvenici su prilično sigurni da je uzrok njene smrti bio rak, obzirom na metastaze u obližnjem limfnom čvoru i na kralježnici. Iako je rak poznat kao bolest još od vremena starih Egipćana, ovo je jedinstven slučaj u otkrivanju bolesti, uz pomoć najnovije tehnologije, kod mumificirane osobe.

Dr. Polosmak, koja je otkrila ovu mumiju, kaže da bismo trebali obratiti posebnu pozornost na činjenicu da je ova žena vjerojatno koristila neke analgetike: “U drevnim kulturama, prema pisanim iskazima, kao analgetici su se koristili vino, hašiš, opijum, bunika, ekstrakt Mandrake, Akonit i indijska konoplja. Narod Pazyryka, kojem je pripadala i ledena princeza, je poznavao kanabis i njegove značajke.”

* Naslovna slika je vlasništvo Siberian Timesa

Izvori: Huffington Post, Siberian Times

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s