Otkrivena nova vrsta solarnih oblaka

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Sunce konstantno ispušta tzv. solarni vjetar čestica u heliosferu, područje koje definira Solarni sustav. Neki događaji na njegovoj površini, kao što su solarne baklje, mogu odaslati oluju čestica kroz cijeli sustav i to brzinom svjetlosti. Te su oluje praćene magnetskih oblacima koji uzrokuju auroru borealis i auroru australis na Zemlji. 

Takve oluje ponekad mogu uzrokovati prekid napajanja i predstavljati opasnost od zračenja za svemirske letjelice i astronaute zbog čega su postale fokusom nekoliko studija. U jednoj je od njih dr. Miho Janvier sa Sveučilišta Dundee proučavala stvaranje solarnih baklji i posljedice koje one uzrokuju. Otprije je bilo poznato da postoje veliki magnetski oblaci koje stvaraju solarne baklje, a do otkrića novih manjih solarnih oblaka je došlo dok su znanstvenici promatrali tvar koja je proizašla iz Sunca i koja je bila izbačena u svemir.

Dr. Miho Janvier je proučavanjem solarnih oluja uspjela identificirati novu vrstu oblaka koji potječu od Sunca, a različiti su od onih koji se stvaraju za vrijeme solarnih baklji.

„Otprije smo znali da solarne baklje generiraju velike magnetske oblake. Također smo znali da postoje i manje magnetizirane strukture, ali ono što smo otkrili je potpuno drugačijeg porijekla. Ovi manji oblaci posjeduju drugačije karakteristike što znači da se stvaraju na drugačijem mjestu ili na drugačiji način,“ rekla je.

Janvier dalje objašnjava da se ovo otkriće može usporediti s uraganima i uobičajenim olujama na Zemlji. U ovom su slučaju koronalni izbačaji mnogo veći oblaci čestica gdje su novi „konopci protoka“ mnogo manji. Njihova veličina može iznositi desetinu udaljenosti između Zemlje i Sunca.

„Nismo vidjeli samo jedan oblak, to je bila populacija manjih oblaka,“ dodala je.

Ovi će se novootkriveni oblaci uključiti u buduće studije o vremenu u svemiru i njegovom utjecaju na naš planet.

„Važno je da se ove nove identificirane strukture ne zanemare pri istraživanju vremena u svemiru i njegovog potencijalnog učinka na nas,“ dodala je. „Moramo proširiti našu viziju onoga što se događa u Sunčevom sustavu, a što želimo razumjeti i predvidjeti.“

Studija je provedena u suradnji s Pascalom Démoulinom s LESIA opservatorija u Parizu i Sergia Dasse sa Sveučilišta Buenos Aires. Europska svemirska agencija u skoroj budućnosti planira u sunčevu orbitu lansirati sondu koja će biti od pomoći pri boljem razumijevanju solarne fizike.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s