Liječenje ketogenom ishranom

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Ketogena prehrana može biti snažan alat kojim možete promijeniti vaš život. Prebacivanje na ishranu s vrlo malo ugljikohidrata, u kojoj se masnoće pretvaraju u energiju, može vam pomoći da smanjite težinu, visoki krvni pritisak, osloboditi vas žgaravice i bolova u zglobovima, zaustaviti pred-dijabetičko stanje, te liječiti epilepsiju, rak, simptome autizma i niz drugih neuroloških i neurodegenerativnih bolesti.

Ketogena dijeta sadrži visoke udjele masnoća, umjerenu količinu proteina te vrlo malo ugljikohidrata, a koristila se u medicini prvenstveno za liječenje teško kontolirajuće epilepsije kod djece. Ovaj način prehrane oponaša aspekte gladi prisiljavajući tijelo da troši masti umjesto ugljikohidrata. U uobičajenim okolnostima, ugljikohidrati sadržani u hrani se pretvaraju u glukozu, koja se potom prenosi kroz tijelo, a to je posebno važno u poticanju funkcije mozga. Međutim, ako postoji vrlo malo ugljikohidrata u prehrani, jetra pretvara masnoće u masne kiseline i ketonska tijela. Oni ulaze u mozak i zamjenjuju glukozu kao izvor energije. Povišena razina ketona u krvi, stanje poznato kao ketoza, dovodi do smanjenja učestalosti epileptičnih napadaja.

Ova metoda se koristila od 1920. godine i kroz sljedeće desetljeće kada joj je popularnost pala uvođenjem antikonvulzivnih lijekova, što je tipična situacija kako se farmaceutska industrija nameće umjesto prirodnih načina rješavanja problema.

Kakva je ketogena ishrana?

Kada se započne sa ketogenim načinom prehrane, tijelo prolazi kroz više prilagodbi. Otprilike nakon dva dana od početka ovog načina prehrane, organizam počinje koristiti ketone. Na ovaj način tijelo ubrzano gubi na težini, prvenstveno na masnoći. Mišićna masa ostaje relativno nepromijenjena jer ova prehrana sadrži, kako je navedeno, i umjerene količine proteina.

U ovom načinu prehrane prevladava hrana poput sira, jaja, mesa i ribe, koja većinom sadrži vrlo malo ugljikohidrata. Uz navedeno, vrlo je važno jesti i dovoljne količine povrća, zbog unosa vlakana, vitamina te drugih esencijalnih tvari u organizam. Neko povrće sadrži veće količine ugljikohidrata pa takve namirnice treba izbjegavati, na primjer krumpir, rižu, grah, grašak i slično, a konzumirati treba krastavce, kupus, zelenu salatu i ostalo slično povrće.

Suprotno uvriježenom mišljenju, ketogena ishrana nije visoko proteinska dijeta.

Neki medicinski istraživači i liječnici koriste ketogensku dijetu za:

– Vođenje raka u remisiju s novim i učinkovitim načinom liječenja raka.

– Liječenje epilepsije s ishodom smanjenja ili čak potpune eliminacije napada.

– Kao pomoć pacijentima s Alzheimerovom bolešću za povratak pamćenja i misaonih funkcija

– Bolju kontrolu osobama s dijabetesom nad šećerom u krvi

– Eliminaciju simptoma glutenske alergije i ublažavanje simptoma drugih alergijskih reakcija povezanih s autoimunim reakcijama.

Ketogena prehrana kod djece s autizmom

Osim navedenih bolesti i stanja kod kojih se koristi ketogena dijeta, jedna pilot studija 1999. godine ispitivala je utjecaj ketogene dijete na djecu s autizmom. Obuhvaćeno je 30-tero djece s Krete, Grčka, starosti od 4 do 10 godina, a taj način prehrane trajao je 6 mjeseci.

Pridržavali su se “John Radcliffe” verzije ketogene dijete, koja se sastoji od 30% ulja trigllicerida srednjeg lanca, 30% svježeg vrhnja, 11% zasićenih masti, 19% ugljikohidrata, i 10% proteina uz vitaminske i mineralne dodatake. Djeca su na ovoj prehrani bila u intervalima od 4 tjedna, nakon čega je slijedilo 2 tjedna uobičajene prehrane. Dječji urin je bio testiran na ketone, a njihov serum je provjeravan na beta hidroksibutirat (keton) za mjerenje količine ketoze – stanje povišene vrijednosti ketonskih tijela u krvi. Nakon 6 mjeseci, dijeta je obustavljena, a djeca su praćena mjesečno još 6 mjeseci.

Polazišna točka istraživanja je bila poboljšati mitohondrijsku učinkovitost u mozgu putem ketoze (koristeći ketonska tijela kao gorivo umjesto glukoze). Zanimljivo je da je 11 godina kasnije, mala studija potvrdila da djeca s autizmom često imaju problema s mitohondrijskom učinkovitošću.

Tijekom studije dijetu je toleriralo 23-je djece nakon početnih 4 tjedna, a petero od njih prekinulo je dijetu zbog nedostatka poboljšanja tijekom prvih nekoliko ciklusa. Od preostalih 18-ero djece, dva dječaka su dovoljno napredovala da su izuzeti iz specijalne škole i smješteni u sustav redovnog obrazovanja. Ukupno je 18-ero djece ”pokazalo poboljšanja u svom socijalnom ponašanju, interakciji, govoru, suradnji, stereotipiji i hiperaktivnosti, što je značajno pridonjelo njihovom poboljšanju u učenju.”

Djeca koja nisu ostala na ketogenoj prehrani su ona s najtežim stupnjem autizma, a oni koji su imali najbolji odgovor na tu dijetu su oni s blagim stupnjem autizma. Još jedna zanimljiva činjenica iz studije je da su zadržana poboljšanja kroz ona dva tjedna bez ketogene prehrane te također i 6 mjeseci nakon što je studija bila gotova. Nitko od djece nije imao nikakve komplikacije (poput manje kilaže ili nedostatka selena) što se znalo dogoditi u drugim ispitivanjima ketogene dijete kod djece s epilepsijom.

Ovo nije bila niti velika studija, niti slijepa studija, a nije ni bilo kontrolne skupine, te se rezultati moraju uzeti s velikom rezervom. No za neku djecu ova prehrana je pokazala velika poboljšanja, a nije bilo potrebe za konstantnim održavanjem ketoze. U konačnici, ono što je potrebno su veće studije s više djece i kontrolne skupine.

Ketogena dijeta i rak

Neka od najuzbudljivijih istraživanja u vezi s ketogenom prehranom odnose se na njenu uporabu protiv raka. Tako neka ukazuju i na veliku učinkovitost ove dijete u liječenju Glioblastoma, tumora mozga koji se smatra najzloćudnijim oblikom raka mozga. Istraživanja ukazuju da prehrana s visokim udjelom masnoća i s niskim udjelom ugljikohidrata izgladnjuje stanice raka čime se sprječava njihov rast i daljnji napredak, a evidentne su i činjenice o potpunim izlječenjima.

Učinkovitost ove prehrane je optimalna kada je omjer prehrambenih masnoća u odnosu na ugljikohidrate / proteine u omjeru 4:1. To zahtijeva posebnu pozornost u izračunu. Kada se primjenjuje u ograničenim količinama, koje ne premašuju individualne ukupne energetske potrebe, ketogena dijeta također može djelovati terapeutski protiv zloćudnih tumora mozga kod miševa i kod ljudi.

Neki od dostupnih slučajeva kliničkih ispitivanja za liječenje Glioblastoma multiforme (GBM):

Godine 1995., Nebeling i suradnici proveli su prvu prehrambenu metaboličku terapiju ljudskih zloćudnih tumora na mozgu pomoću ketogene dijete. Cilj studije bio je prebacivanje primarne podloge za metabolizam energije s glukoze na ketonska tijela u cilju ometanja metabolizma tumora zadržavajući uhranjenost bolesnika. Ispitivane su dvije djevojčice s tumorima mozga u uznapredovalom stadiju koje nije bilo moguće u potpunosti ukloniti operacijom (anaplastični astrocitom IV stadij i cerebralni astrocitom III stadij).

Ostaci tumora u oba slučaja podvrgnuti su opsežnom zračenju i kemoterapiji. Bez obzira na teške i po život opasne učinke ovih tretmana, djeca su odgovorila iznimno dobro na ketogenu dijetu i doživjela su dugoročno upravljanje tumorima bez daljnje kemoterapije ili radioterapije. Pozitronska emisijska tomografija s fluro-dezoksi-glukozom (FDG-PET) je pokazala smanjenje za 21,8% u uzimanju glukoze na mjestu tumora kod oba ova slučaja na ketogenoj dijeti. Ovi nalazi ukazuju na to da ova prehrana, koja smanjuje glukozu i povećava ketonska tijela, može smanjiti glikolitički energetski metabolizam kod tumora mozga.

Istraživanje iz 2010. navodi slučaj 65-to godišnje žene kojoj je dijagnosticiran GBM. Prije početka standardne terapije, kod pacijentice je proveden terapijski post i ograničena ketogena dijeta u omjeru 04:01 koja osigurava oko 600 kcal / dan. Također je i tijekom standardnog liječenja bila podvrgnuta istodobno i ketogenoj dijeti, te su joj dodavani i vitamini i minerali. Steroidni lijek (deksametazon) je uklonjen tijekom liječenja. Njezino liječenje je praćeno pomoću MRI i FDG-PET.

Nakon dva mjeseca tretmana, tjelesna težina pacijentice je smanjena za oko 20% i nije primijećeno tumorsko tkivo mozga. Biomarkerske promjene su pokazale smanjenje razine glukoze u krvi i povišene razine mokraćnih ketona. MRI dokaz recidiva tumora pronađen je 10 tjedana nakon obustave stroge dijete.

Ovo je prvo izvješće o liječenju GBM-a standardnom terapijom zajedno s ketogenom dijetom. Istražitelji zaključuju da ovi rezultati mogu dijelom potjecati i od ovog načina prehrane, no naglašavaju da su potrebna daljnja ispitivanja kako posebno za ketogenu dijetu, tako i u kombinaciji sa standardnim načinima liječenja.

Unatoč dokumentiranoj učinkovitosti ograničene ketogene ishrane kao netoksične metaboličke terapije za slučajeve raka mozga, do danas nisu pokrenute značajne kliničke studije ove terapije. Kliničko ispitivanje za neograničenu ketogenu dijetu za rekurentni glioblastom je pokrenuto u Njemačkoj pod vodstvom J. Rieger sa Sveučilišta u Tübingenu. Nalazi su pokazali umjereno poboljšanje bez štetnih učinaka, ali nisu dostupne informacije o glukozi u krvi ili razinama ketona kod tretiranih pacijenata. Ove informacije će biti potrebne kako bi se ocijenio stupanj energetskog stresa na preživjele tumorske stanice, jer je razina glukoze u krvi prediktor terapijske učinkovitosti. Dakle, pažljiva dokumentacija glukoze u krvi i razine ketona će biti neophodne za predviđanje terapijske učinkovitosti.

Na temelju prethodnih kliničkih studija na miševima i na ljudima, očito je da ketogenu dijetu treba ispitati zbog svog terapeutskog potencijala kod liječenja tumora na mozgu. Sreća je da je broj studija koje ispituju učinak ketogene dijete u porastu, nadajmo se da će ih biti sve više, kao i da će se jednom, zbog svojih dobrih rezultata i ne štetnog djelovanja, uvesti kao standarno liječenje za razne poremećaje, stanja i bolesti.

Izvori: Wikipedia, Ketogenic-diet-resource, Psychology today, Evolutionary psychiatry, Health impact news, NCBI, NCBI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s