U Milanu dovršena prva okomita šuma

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

U doba kad se skladne inovacije sve više slave, održivi projekti za očuvanje Zemlje i pridonošenje boljitku implementiraju se velikom brzinom. Jedna od takvih inovacija je 2014. dovršena u Milanu, a riječ je o okomitoj šumi koju su dizajnirali Stefan Boeri arhitekti.

Gradnja nevjerojatnih Bosco Verticale tornjeva započela je još 2009. obilježavajući tako značajan korak prema razvijanju „zelene“ arhitekture. Svojim je dovršetkom ovaj projekt gradu koji se bori protiv značajnog onečišćenja zraka pridodao oko 2,5 hektara bujne vegetacije koja se sastoji od više od 100 vrsta. Ovi tornjevi ne samo da su ugodan prizor nego pomažu i pri uklanjanju čestica CO2 iz zraka, prigušuju gradsku buku, smanjuju urbani učinak zagrijavanja dok stvaraju potreban kisik i povoljnu mikroklimu.

Bosco Verticale je bio skupi projekt vrijedan 2,5 milijarde dolara i dio je većeg plana koji se odnosi na redizajn i modernizaciju grada Milana. Jedan od tornjeva je visine oko 80 metara, a drugi oko 112 metara i u njima je smješteno oko 800 stabala (visine između 2 i 10 metara), više od 4 000 grmova i 15 000 biljaka, uključujući vinovu lozu i trajnice. Ovi su tornjevi također opremljeni sustavom za recikliranje vode i sustavom za navodnjavanje kao i fotonaponskim solarnim ćelijama.

Ovaj stambeni kompleks nalazi se u blizini željezničke stanice Porta Garibaldii dok se prvi stanovnici pomalo useljavaju, mi se možemo nadati da će ovaj projekt poslužiti kao inspiracija arhitektima i dizajnerima da pri svojim budućim kreacijama stvore „zeleniji“ život žiteljima gradova.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s