Neobična svjetlost koja prethodi potresima

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Stoljećima ljudi primjećuju neobične fenomene koji prethode velikim potresima, kao što je, primjerice, svjetlost koja se uzdiže iz brazdi ili planinskih vrhova. Takva su izvješća nekad bila odbacivana od strane mnogih znanstvenika, ponajviše zato što su često uplitala neznanstvene teorije. No primijećena svjetlost ipak nije nečija halucinacija, izmišljotina ili produkt izvanzemaljske rabote jer, kako navodi Robert Theriault, geolog koji radi u Ministarstvu prirodnih resursa Quebeca, „Svjetlost prije potresa je stvaran fenomen i nije riječ o NLO-ima i može se znanstveno objasniti.“

O kakvoj je svjetlosti riječ? To je svjetlosna pojava na nebu ili u blizini područja tektonskog potresa, seizmičke aktivnosti ili vulkanske erupcije. Tako ju definira Wikipedija i dalje navodi da se takva svjetlost pojavljuje tijekom odvijanja potresa iako postoje izvješća i o njenom pojavljivanju i prije i nakon njega. Svjetlost se opisuje kao ona koja ima oblik sličan polarnoj svjetlosti, od bijele do plavkaste boje iako postoje izvješća i o širem spektru. Vidljiva je nekoliko sekundi ali poneke su trajale i po desetak minuta.

Primjerice, nekoliko sekundi prije potresa 2009. u Italiji, pješaci su vidjeli 10 cm visok plamen svjetlosti koji titra iznad popločane Francesco Crispi Ave u povijesnom centru grada L’Aquile. Također, 12. studenog 1988. nebom se u blizini grada Quebeca premještala kugla svjetlosti ljubičasto–roza boje, 11 dana prije snažnog potresa. 1906. godine, oko 100 km sjeverozapadno od San Francisca, jedan je par vidio potoke svjetlosti koji se kreću vrlo blizu tla dvije noći prije velikog potresa na tom području.

Čini se da su kontinentalni procjepi zajednički čimbenik koji se veže uz svjetlosne pojave. U detaljnoj studiji u kojoj je zabilježeno 65 slučajeva od 1600. godine, 85% svjetlosti se pojavilo na ili u blizini pukotina dok se 97% pojavilo u blizini onoga što se naziva subvertikalni procjep.

„Brojevi su upečatljivi i neočekivani,“ rekao je Theriault.

Znanstvenici pretpostavljaju da naprezanje stijena koje se međusobno melju diljem tih procjepa stvara električni naboj koji može putovati prema gore i koji, u interakciji s atmosferom, stvara svjetlost.

„Kad naprezanje zbog potresa udari u stijenu, ono razbija kemijske veze čime se stvaraju rupe pozitivnog električnog naboja. Ove ‘p rupe’ mogu se kretati vertikalno kroz procjep sve do površine dok istovremeno izazivaju snažna lokalna električna polja koja mogu stvoriti svjetlost,“ navodi časopis Nature.

Jedna druga hipoteza o stvaranju ove svjetlosti uključuje ionizaciju aniona kisika koje otpušta naprezanje prije i tijekom potresa. Neka istraživanja ukazuju da je kut rascjepa vezan uz vjerojatnost stvaranja svjetlosti jer je pojava svjetlosti najčešća kod subvertikalnih (gotovo okomitih) procjepa u napukloj okolini.

Još jedno objašnjenje uključuje intenzivna električna polja koja su stvorena piezoelektričnim načinom od strane tektonskih kretanja stijena koje sadrže kvarc. Ova se svjetlost objašnjava i lokalnim promjenama u zemljinom magnetskom polju i/ili ionosferi u područjima tektonskih pomaka što rezultira svjetlošću ili iz ionosferske radioaktivne rekombinacije na nižim visinama i većim atmosferskim pritiskom ili aurorom.

Ipak, niti jedno od ovih objašnjenja se ne čini posebno uvjerljivim i potrebne su dodatne studije. Možda će sateliti, koje je nekoliko zemalja rasporedilo tijekom posljednjih godina kako bi proučavali elektromagnetske fenomene vezane uz potrese, pružiti dodatne podatke. Do tada možemo samo nagađati i pretpostaviti da nas priroda možda ponekad upozorava na predstojeće događaje kako bismo se mogli skloniti i zaštititi, a mi ne razumijemo poslane nam poruke. U svakom slučaju, i ovaj ćemo fenomen morati dodati zbirci (za sada) neobjašnjenih pojava.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s