Kako snovi mogu kontrolirati tijelo

Os uma

by Barbara

Mjesečarenje je intrigantna pojava. A činjenica da netko spava dok obavlja fizičke podvige je nevjerojatna. Kako može osoba, koja je u nesvijesti, i dalje upravljati svojim tijelom kako bi mogla hodati, govoriti pa čak i voziti? I kako može osoba znati kad je zaista budna?

Nekada se običavalo misliti da mjesečari djeluju potaknuti svojim snovima i podsvjesnim željama i strahovima. To je vidljivo kod Shakespearove Lady Macbeth koja je tijekom dana skrivala dubinu svoje izdaje dok bi noću ispovijedala svoju krivnju. Uz to, neke su osobe mjesečarenje običavale povezivati i s okultnim, kao što je to slučaj s Drakulom kada je on u pričama uspijevao uroniti očnjake u žrtvin vrat dok ona spava. A postoji i teorija o tome da je riječ o čisto fizičkom odgovoru koji je opisan u slučaju naslovnog lika Bellinijeve opere La Sonnambula koji se nađe u raznim nevoljama zbog radnji koje izvodi tijekom sna.

Stres i briga mogu utjecati na pojavu hodanja u snu, a mjesečari mogu tijekom sna djelovati uzrokovano brigom o nečemu. Oni također mogu činiti radnje potpuno nasumično, pa čak i učiniti nešto što bi inače pokušali spriječiti. Postoje slučajevi u kojima su mjesečari izvršili ubojstvo  za što se najčešće pokazalo da su to učinili zato što su vjerovali da štite nekoga od nepostojećeg požara ili provalnika. Ovo nam je poznato jer je navodna amnezija koja slijedi, u stvari, mit. Mjesečari se obično ne sjećaju onoga što su mislili tijekom sna, ali svakako imaju bljeskove sjećanja na svoje radnje (a neki se kasnije sjete svega u potpunosti). Nakon buđenja priznaju da ti bljeskovi nemaju smisla, ali da se nisu mogli kontrolirati tijekom sna.

Većina medicinskih informacija vezanih uz mjesečarenje naglašava rizične čimbenike: ljudi će vjerojatnije mjesečariti ukoliko je to činio i jedan od roditelja (ukoliko su oba roditelja mjesečari, tada za to postoji 60% šanse) dok će manja djeca češće mjesečariti; osobe koje imaju problema s disanjem tijekom sna (primjerice, apneja) će također vjerojatnije mjesečariti kao i one osobe koje boluju od sindroma nemirnih nogu i one koje imaju noćne more. Uglavnom, poremećaji spavanja dolaze „u paketu“.

Koliko je za sada poznato, do ove pojave dolazi kada su dva dijela mozga istovremeno „budna“. Prvi dio je onaj koji je zadužen za perkolaciju tijekom sna  i to nije dio koji je zadužen za slikovite snove. Mjesečari hodaju oko pola sata prije ulaska u REM fazu sna. Drugi dio mozga koji se „probudi“ je motorni korteks koji inače, pomoću neurotransmitera zvanog gama-amino maslačna kiselina (GABA), isključuje sposobnost motornog korteksa kako on ne bi uzrokovao veća kretanja. Primjerice, dok osoba sanja da trči, ovaj će dio spriječiti da to čini i u stvarnosti pa će eventualno doći samo do trzanja nogu. No, ukoliko u tjelesnom sustavu nema dovoljne količine GABA-e, taj dio mozga ostaje u potpunosti angažiran i osoba se kreće koliko god to želi iako se nalazi uhvaćena u logici sna.

Iz ovog razloga djeca mjesečare češće od odraslih jer njihov mozak još ne proizvodi dovoljnu količinu ove kiseline. To se tijekom odrastanja mijenja iako postoje slučajevi u kojima živčani sustav se dovoljno ne sazrije pa osoba biva osuđena na cijeloživotno mjesečarenje. Većina odraslih osoba obično mjesečari i tijekom djetinjstva jer se ovaj poremećaj vrlo rijetko po prvi puta razvije u  odrasloj dobi. Djeca će češće mjesečariti i ako su pretjerano umorna ili pod stresom, a to su isti čimbenici koji, uz određene lijekove, alkohol i groznicu, djeluju i na odrasle osobe. Pojava mjesečarenja kod odraslih osoba može biti uzrokovana napadajima i organskim poremećajima mozga kao što su Parkinsonova i Alzheimerova bolest, te se preporučuje liječnički pregled ukoliko se mjesečarenje odjednom pojavi u odrasloj dobi.

Hodanje u snu nije jedini poremećaj spavanja. Uz, u jednom prethodnom tekstu spomenutu paralizu spavanja, postoji njih još nekoliko kao što je seks tijekom sna. Uglavnom je riječ o onome kako i zvuči – seksualno ponašanje tijekom sna. Takve osobe se obično dodiruju na seksualan način ili iniciraju seksualni odnos. Ovaj je poremećaj često  povezan i s mjesečarenjem ili nekim drugim poremećajem spavanja kao što je, primjerice, jedenje u snu za kojeg se smatra da je samo još jedan od simptoma onoga što uzrokuje mjesečarenje.

Neke osobe u snu škrguću zubima. Ovaj zvuk ponekad toliko glasan da može probuditi uspavanog partnera, no može uzrokovati i oštećenja zuba i/ili čeljusti te glavobolje. Stres pogoršava ovaj poremećaj za kojeg liječnici, u najtežim slučajevima, prepisuju lijekove protiv tjeskobe, a često je potrebno i korištenje posebnog štitnika. Ostali poremećaji sna su još pričanje u snu, mokrenje u krevet i poremećaj REM sna koji je vrlo sličan mjesečarenju, ali u ovom slučaju osoba mjesečari samo tijekom REM faze sna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s