Kanabis regulira formiranje kostiju i smanjuje njihovu razgradnju

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Tijelo ima vlastiti endokanabinoidni sustav koji regulira mnoge funkcije u organizmu, no kada on zakaže, u pomoć priskače kanabis, čiji se kanabinoidi savršeno uklapaju s tjelesnim kanabinoidnim receptorima. Studije dokazuju da ovakva aktivacija može potaknuti formiranje kostiju i smanjiti njihovu razgradnju.

Studija iz 2009. godine navodi: “Aktivna komponenta kanabisa, Delta (9) tetrahidrokanabinol, aktivira i CB1 i CB2 kanabinoidne receptore, čime se imitira djelovanje endogenih kanabinoida. CB1 je pretežno neuronski i posreduje u psihotropnim učincima. CB2 je pretežno izražen u perifernim tkivima, uglavnom u patološkim stanjima. Do sada su glavni endokanabinoidi, anandamid i 2-arahidonoilglicerol, pronađeni u kostima na “moždanim” razinama. CB1 receptor je prisutan uglavnom u skeletnim simpatičkim živcima, čime igra ulogu u reguliranju formiranja kostiju. CB2 je izražen u osteoklastima i osteoblastima, stimulira formiranje kostiju i sprječava njihovu razgradnju.”

Ista studija navodi i veliku ulogu kanabinoida u sprječavanju osteoporoze, a istraživanja su provedena i na CB2 mutiranim miševima, kao i ljudima. Uočeno je da je glavna uloga CB2 povezana uz održavanje remodeliranja kostiju u ravnoteži, čime štiti kostur od gubitka koštane mase povezane sa starenjem. Kod ljudi, polimorfizmi CNR2, gena koji kodira CB2, su čvrsto povezani s osteoporozom. Predkliničke studije su pokazale da sintetski CB2 spašava gubitak kostiju uzrokovan ovariektomijom (uklanjanje janika). Zaključak studije je da ova izvješća otvaraju put novim istraživanjima za razvoj dijagnostičkih mjera za prepoznavanje osteoporoze i kanabinoida kao lijekova u borbi protiv osteoporoze.

Sve ovo potvrđuje i studija iz 2014., koja navodi: “Kanabinoidni receptor tip-2 (CB2) je izražen u osteoblastima i igra važnu ulogu u metabolizmu kostiju kroz regulaciju koštane mase i koštane razgradnje…”

Istraživanja koja dokazuju iznimnu ulogu kanabinoida u ljudskom organizmu ima mnogo, i ono što nama svima najviše treba jesu stručni ljudi koji će provoditi ovakva istraživanja, i koji će ih interpretirati na razumljiv način kako bi što više ljudi, običnih ljudi, a posebno onih iz oblasti politike, shvatilo nezamjenjivu ulogu kanabisa kao lijeka u slučajevima kada ljudski endokanabinoidni sustav zakaže.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s