Kako se čisti mozak?

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Poznato je da se tijelo samo čisti, otpadne tvari koje nastaju metabolitičkim procesima u stanici odlaze u intersticijsku tekućinu koja se nalazi oko stanica. Limfni sustav zatim usisava prekomjernu tekućinu i otpad, sve to ide u limfnu tekućinu koja teče kroz limfne čvorove gdje se filtrira otpad i patogeni prije nego li se tekućina vrati u cirkulatorni sustav. No kako se čisti mozak budući da se limfni sustav ne proteže na mozak i kralježnicu?

Stotinama godina se znanstvenici trude odgovoriti na ovo pitanje i konačno su prošle godine otkrili glimfatični sustav, sustav za čišćenje mozga. Kao i kod limfnog sustava, glimfatični sustav uklanja otpad iz intersticijske tekućine, ali ovaj sustav zahtijeva našu punu suradnju kako bi se čišćenje moglo obaviti. Naime, ono se odvija dok spavamo.

Moždane stanice, kao i sve stanice u tijelu, zahtijevaju hranu i kisik za metabolizam. I poput svih stanica u tijelu, metabolizam moždanih stanica rezultira otpadom. Tijekom dana, ovaj otpad se skuplja u intersticijskoj tekućini mozga. Nešto od ovog otpada se rastvara u tekućini, no većina se samo skuplja, čekajući san.

Jedan od najfascinantnijih aspekata procesa čišćenja mozga je ponašanje moždanih stanica. One se zapravo smanjuju tijekom spavanja čime se prostor između stanica povećava se za 60%, što pomaže u procesu čišćenja. Cerebralna spinalna tekućina brzo utječe u taj prostor, uz pomoć pulsa arterija. Miješa se s intersticijskom tekućinom i ispire otpad prema venama i do jetre. Ovaj proces se odvija tijekom najdubljeg sna.

Tijekom noći, doživljavamo cikluse spavanja koji traju otprilike oko 90 minuta. U prvoj polovici noći prolazimo kroz sve cikluse, 1, 2, 3, i REM spavanje. San delta valova ili sporih valova je treća faza. San započinjemo s prvom fazom, padamo u dublju, drugu fazu i prelazimo još dublje u treću fazu kada se u mozgu odvija čišćenje.

Znanstvenici koji su bave glimfatičnim sustavom se nadaju da će razumijevanje tog procesa dovesti do uspješnog liječenja Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, kao i drugih sličnih bolesti mozga.

Kvaliteta sna je od vitalnog značaja za odstranjivanje otpada i otrovnih tvari iz mozga. Ukoliko imate poteškoće sa spavanjem pokušajte povećati razine melatonina u tijelu, što možete učiniti na prirodan način, o čemu više možete saznati ovdje.

Izvor: Natural News

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s