Pronađen legendarni metal s Atlantide

Os Uma

Piše: Barbara  Kovačević

Mitski metal kojeg su Grci navodno pronašli u izgubljenom gradu Atlantidi je ponovo pronađen na brodu koji je prije 2 600 godina potonuo u blizini Sicilije. Morski su arheolozi pronašli 39 ingota za koje vjeruju da su orihalkum, crveni metal koji je nekada imao vrijednost skoro jednaku zlatu i koji se spominje u nekoliko drevnih spisa, uključujući priču o Atlantidi koju je zabilježio Platon.

Pretpostavlja se da je potopljeni brod prevozio teret iz Grčke ili Male Azije te se u blizini Sicilije našao uhvaćen u oluji. Pronađen je oko 1 000 metara od obale na dubini od oko 3,5 metara. „Ništa slično nije još nikada pronađeno,“ rekao je Sebastiano Tusa, nadzornik sicilijanske kapetanije. „S orihalkumom smo se upoznali kroz drevne tekstove i nekoliko ornamentalnih objekata,“ ali 39 ingota koji su pronađeni u olupini su nešto do sada još neviđeno.

Drevni tekstovi koji spominju orihalkum tvrde da je on svojevremeno ocrtavao dvorane Posejdonovog hrama na mitskom otoku. U Platonovom se tekstu iz 4. st.pr.n.e. kaže da su vrhovi Atlantide sjajili „crvenim svijetlom orihalkuma“. Njega je navodno izumio Cadmus, alkemičar iz grčkog i feničkog mita. Danas se većina znanstvenika slaže da je to bila mjedena legura koja se u antičko doba izrađivala pomoću procesa cementiranja koji se postizao reakcijom cinka, ugljena i bakra u retorti.

Analizom pronađenih ingota je utvrđeno da je riječ o leguri napravljenoj od 75-80% bakra, 15-20% cinka te malim udjelom nikla, olova i željeza. „Nalazi potvrđuju da je grad Gela stoljeće nakon svojeg osnutka 689. g.pr.n.e. postao bogato mjesto ispunjeno radionicama specijaliziranim za proizvodnju čuvenih artefakata,“ rekao je Tusa. Ovi su ingoti doista bili namijenjeni tim radionicama i korišteni su pri izradi visokokvalitetnih ukrasa.

Enrico Mattievich, umirovljeni profesor fizike koji je nekada radio na Federalnom sveučilištu u Rio de Janeiru i koji je vodio brojne studije primijenjene fizike, je jedan od znanstvenika koji se ne slažu s time da je riječ o mjedenim orihalkumima. Dok drugi učenjaci tajanstveni metal izjednačuju s jantarom i legurama koje se temelje na bakru, on smatra da orihalkum potječe iz peruanskih Andi. On u svojoj knjizi „Put do mitološkog pakla“ tvrdi da su drevni Grci otkrili Ameriku, a ondje i metalnu leguru „koja ima vatreni odraz“ što je vrlo slično Platonovim opisima otkrivenim u nizu metalnih jaguara .

Bez obzira na podrijetlo i prirodu orihalkuma, znanstveni tim planira iskopati cijeli brod i sav njegov sadržaj iznijeti na svjetlo dana. „To će nam pružiti dragocjene informacije o najstarijoj ekonomskoj povijesti Sicilije,“ rekao je Tusa.

Naslovna fotografija: Ingoti pronađeni na potopljenom brodu u blizini Sicilije

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s