Kanabis – lijek za Alzheimerovu bolest

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Stanford otkriva da se razvoj Alzheimerove bolesti događa zbog blokade endokanabinoida u mozgu, što za sobom automatski povlači vrlo jednostavan lijek – kanabis, zbog jedinstvenog svojstva ove biljke da svojim kanabinoidima zamjeni ljudske endokanabionide.

Znanstvenici vjeruju da je moguće da se Alzheimerova bolest razvija zbog blokade endokanabionoida koju vrši protein amiloid-beta. Blokada endokanabinoida uzrokuje da mozak postane previše inhibiran, što dovodi do slabijeg učenja i gubitka pamćenja. No, u ovoj studiji znanstvenici nisu naveli da bi kanabis sa svojim djelovanjem mogao biti učinkovit u liječenju simptoma ove bolesti, te su rekli da je potrebno više istraživanja ovog proteina i njegovog utjecaja na endokanabinoide, kako bi došlo do razvoja lijekova za ovu bolest.

Poznato je da ljudsko tijelo ima kanabinoidne receptore, koji se aktiviraju putem endokanabinoida, no ti receptori isto tako reagiraju i na kanabinoide iz kanabisa. Više o tome pročitajte u članku: “Ljudsko tijelo ima endokanabinoidni sustav – Studije i osnove otkrića“. Međutim, dr Daniel Madison, izvanredni profesor molekularne i stanične fiziologije, u priopćenju povodom ovog istraživanja navodi da su endokanabinoidi u mozgu vrlo prolazni i da djeluju samo kada dobivaju važne ulazne signale, te da je izlaganje marihuani tijekom nekoliko minuta ili sati drugačije. On kaže da kanabinoidi iz kanabisa pojačavaju sve bez razlike, tako da se gubi učinak filtriranja.

Nije poznato na osnovu čega je izveo ovaj zaključak, kako jedno istraživanje sa sasvim jasnim nalazima može imati takve zaključke dok druga imaju sasvim drugačije? Zapravo, istraživanja u vezi kanabisa i Alzheimerove bolesti navode upravo superiornost kanabisa kao lijeka za ovu bolest.

Primjerice, studija objavljena 2006., utvrdila je da THC iz kanabisa ima dvostruko ljekovito djelovanje te djeluje i na simptom ove bolesti (gubitak pamćenja) kao i na sam uzrok (plak). Kako navode znanstvenici: “THC kompetitivno inhibira enzim acetilkolinesteraza (AChE), te sprječava AChE-induciranu amiloida β-peptid (Ap) agregaciju.”

Lijekovi koji se prepisuju za ovu bolest također pomažu, no dolaze uz brojne nuspojave, za razliku od kanabisa. Osim toga, znanstvenici su otkrili da je THC znatno superiorniji u učincima u odnosu na lijekove, a konkretno ova studija pruža uvid u prethodno nepriznati molekularni mehanizam kroz koji molekule kanabinoida mogu izravno utjecati na progresiju ove bolesti.

Iskustva osoba koje su oboljelima od Alzheimerove bolesti davali kanabis su ohrabrujuća. Oni navode da su primjenom kanabisa i skidanjem sa svih lijekova oboljeli od ove bolesti u svojoj starijoj dobi iskusili povratak dobrog raspoloženja, društvenosti, suradnje kao i pamćenja, a sve to bez ikakvih nuspojava.

Postoji zaista puno studija provedenih na životinjama, kao i na ljudima, koje dokazuju učinkovitost kanabisa u tretiranju uzroka i simptoma ove bolesti, a još je bolje što to potvrđuju i priče iz osobnih iskustva. Osim kod Alzheimera, dokazano je da kanabis djeluje na preko 150 bolesti i stanja, što je poznato, no dobro je to uvijek iznova iznijeti sve dok suma činjenica i svjesnost javnog mijenja ne promijeni uvriježena, kriva shvaćanja o ovoj čudotvornoj biljci.

Izvori: Daily Mail, MedicalDaily, GreenMedInfo, NaturalNews

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s