Utjecaj magnetske rezonance na tetovaže

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Poznato je da unatoč umjetničkoj ljepoti tetovaže sa sobom nose brojne rizike, od zaraznih bolesti do alergijskih reakcija. No, jedan od sigurnosnih rizika za osobu koja ima tetovažu predstavlja i pregled magnetskom rezonancom u svrhu dobivanja medicinske dijagnoze.

Magnetska rezonanca (MR) je proces koji se koristi za dobivanje slika unutrašnjosti tijela u obliku vrlo tankih djelića. Dobivene se snimke koriste kako bi se uspješnije dijagnosticirale bolesti kao što su multipla skleroza, infekcija mozga ili kralježnice, tetive, pa čak i rane faze moždanog udara, između ostalih. Dvije glavne funkcije stroja za MR su snažno magnetsko polje i radio-frekvencijski impulsi koji, kada se koriste zajedno, šalju signale iz stroja u tijelo te natrag u računalo koje zatim matematičke podatke pretvara u slike.

No, ukoliko se na koži nalazi tetovaža, ona može utjecati  i ometati MR skeniranje i to ovisno o sastojcima koji su korišteni u tinti kao i o veličini same tetovaže. S obzirom da sadržaj kemikalija koje se koriste u tinti nije zakonski reguliran, njihovo otkrivanje može biti teško. Uz to, stručnjaci kažu da neke boje uzrokuju jače reakcije od drugih. U jednom od prethodnih tekstova možete pročitati više o tetovažama i njihovim utjecajima na tijelo.

Primjerice, boja koja se koristi u crvenoj tinti sadrži željezo (pri dobivanju „boje hrđe“) koje djeluje magnetski i vrlo je osjetljivo na magnetska polja koja se koriste u strojevima za MR.

„Budući da željezo može provoditi struju, induciraju se strujne petlje kad se magnetska polja rapidno mijenjaju tijekom procesa snimanja,“ rekao je Moriel NessAiver, fizičar koji podučava MR sigurnosti u Baltimoreu. „Svaki put kad struja teče, kao, recimo, u žici ili nekom drugom metalu, taj se materijal može toliko ugrijati da stvori opeklinu.“ Najozbiljnije reakcije tako rezultiraju opeklinama prvog i drugog stupnja, prema studiji koju su 2009.g proveli talijanski znanstvenici.

Ukoliko tetovaža ima oblik petlje, ona se može ponašati kao svojevrsna antena koja također može uzrokovati zagrijavanje kad pigmenti tinte od magneta pokupe više energije. To može rezultirati naticanjem tetoviranog i okolnog područja kože kao i osjećajem topline i nadraženosti.

Tetovaže koje se nalaze u blizini očiju predstavljaju poseban rizik jer je to područje tijela posebno osjetljivo na pretjeranu toplinu. Ovo se osobito odnosi na „trajni make-up“ ne samo na očima nego i na obrvama i usnama. Dok bilo koja metalna tvar predstavlja zdravstveni rizik kad su MR strojevi u pitanju (iz tog razloga se osobe koje nose srčane elektrostimulatore ili implantate u unutarnjem uhu ne smiju podvrgavati MR pregledima), do opeklina ne dolazi toliko često i nemaju trajni učinak.

Do opeklina dolazi zbog magnetske sile koja toliko nasilno povlači metalne fragmente da na mjestu tetovaže uzrokuje osjećaj peckanja. Pretpostavlja se da je to uzrokovano trenjem metalnih čestica ili kidanjem kože zbog snažnog povlačenja metalnih fragmenata. No, u svakom slučaju, ukoliko i ne nastane taj osjećaj, ti fragmenti mogu uzrokovati tzv. artefakte, što je termin koji se koristi pri opisivanju nepravilnosti u skeniranjima magnetskom rezonancom. Ti artefakti mogu dobivene slike učiniti beskorisnima zbog čega se postupak mora ponavljati ili pribjeći nekom alternativnom kako bi se dobile točne informacije.

Kako saznati sadrži li vaša tetovaža metale? Lagani način ne postoji osim ako ne posjedujete vrlo snažan detektor metala. No, vrlo je vjerojatno da, ukoliko tetovaža nije starija od 20 godina, ona neće sadržavati metale. Kod starijih tetovaža je vjerojatnost nešto manja i ne znači da će one svakako sadržavati metalne fragmente. Ukoliko imate tetovažu (ili više njih), možda je najbolje da o tome prije MR-a obavijestite liječnika i imate na umu da postoje alternativni pregledi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s