Amber Alert – sustav uzbune za nestalu djecu od sada i putem Facebooka

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Amber Alert je međunarodni sustav uzbunjivanja u slučajevima otmice djece, a dobio je naziv po devetogodišnjoj djevojčici Amber Hagerman koja je oteta ispred svoje kuće dok se vozila na biciklu. U ovaj sustav se sada uključio i Facebook, koji će stavljati sve relevantne informacije o nestaloj djeci u novosti na vašu naslovnicu.

Amber je na žalost nekoliko dana kasnije pronađena mrtva, a njezin slučaj je doveo do niza događaja. 1996. godine je u SAD-u pokrenut jedinstven sustav uzbunjivanja u slučajevima otmice djece. O nestanku djeteta obavještavaju svi mediji koji odmah prekidaju program i prenose vijest, na svim putničkim postajama i digitalnim oglasnim pločama na cestama se prenose vijesti, plakati i letci se dijele u trgovinama, a i fotografije nestale djece se stavljaju na kartonsku ambalažu mlijeka.

Od sada će se u ovaj organizirani sustav uzbunjivanja uključiti i Facebok, putem kojeg će Nacionalni centar za nestalu i izrabljivanu djecu moći izdavati Amber Alert za nestalu djecu. Znači, ako u vašem području nestane dijete, Facebook će staviti obavijest u vaše novosti kao i sve relevantne informacije, uključujući i fotografije nestale djece te položaj moguće otmice. Nakon toga, ukoliko imate ikakvih informacija i možete pomoći, trebate obavijestiti policiju.

Do sada je Amber Alert sustav uzbunjivanja od 1996. spasio živote 723 djece, a priključivanjem Facebooka obavijesti će mjesečno dosegnuti i do 1,35 milijardi aktivnih korisnika diljem svijeta što je i te kako od pomoći kod nestanka djece. To je prva društvena mreža koja se priključila američkom Nacionalnom centru za nestalu i iskorištavanu djecu, koji inače surađuje i s Googleom i Bingom. U Facebooku ističu da je povod za ovo uključivanje bio zapravo inspiriran time što korisnici Facebooka već odavno dijele obavijesti o nestalim osobama, tako da je njihovo priključenje samo pojačanje.

Na žalost, univerzalni sustav uzbunjivanja za sada ne postoji na našem području, iako se primjenjuje i u SAD-u i većini zemalja Europske Unije. Konkretno, Hrvatska ima Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u Osijeku, koji je pokrenuo inicijativu za pokretanje ovog projekta, no to još uvijek nije realizirano. Za sada su pokrenuli uslugu Pozivnog centra za nestalu djecu (broj 116 000) i web stranicu Nestala djeca koja služi kao registar nestale djece u Hrvatskoj. U Srbiji postoji ASTRA, nevladina organizacija posvećena borbi protiv svih oblika trgovine ljudima, naročito ženama i djecom. On su također pokrenuli uslugu poziva na europski broj 116 000 na teritoriji Srbije. Bosna i Hercegovina nema takav centar, prijava nestanka djeteta se prijavljuje u policiji.

Poznato je da godišnje nestane oko 8 milijuna djece, među kojima su i djeca koja su pobjegla od kuće kao i ona koja su oteta. Mnoga djeca koja su nestala završe kao robovi dječje prostitucije, pedofilije, prisilnog rada i ratovanja, stoga su svi oblici pravovremenog oglašavanja i intenzivne potrage za djecom izuzetno važni.

Izvori: Huffington Post, Nexus Svjetlost, NBCNews

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s