Satelit Crni vitez

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Trenutačno oko Zemlje kruži oko 3000 ispravnih satelita koje je izradio čovjek. Od 1957., kad je bivši SSSR lansirao prvi umjetni satelit, razne su se zemlje uključile u ovo svojevrsno natjecanje te se danas oni koriste za komunikaciju, navigaciju i istraživanja. Njih se sa Zemlje često može vidjeti golim okom, kad se s njihove površine iznad naših glava reflektira sunčeva svjetlost. Jednog od njih je nemoguće previdjeti, a to je najveći satelit koji se nalazi u orbiti – Međunarodna svemirska postaja. No, ipak, svi su oni relativno obični u odnosu na misterij koji okružuje jedan vrlo star i vrlo taman satelit.

Legenda kaže da se u zemljinoj orbiti nalazi jedan tajanstven i mračan objekt koji je možda star i 13.000 godina. Nazvan je Crni vitez, a njegova svrha i porijeklo su nedokučivi. Ovaj nedostižni satelit navodno šalje signale ka Zemlji, a NASA-ini astronauti su ga svojevremeno i pregledavali, no samo je nekolicina osoba detaljno upoznata s njegovim postojanjem.

Već je i njegov naziv dio zagonetke koja ga prati jer nije poznato tko i zašto mu ga je nadjenuo. Otkriven je u veljači 1960. na visini koju tada još ni SAD niti SSSR nisu uspijevale ostvariti. Uz to, on je za nekoliko puta veći od ičega što je ijedna zemlja tada bila u mogućnosti odaslati s tla. 3. rujna iste godine je po prvi puta zabilježen radarom, a kamera za praćenje ga je uspjela i fotografirati.

Opisuje se kao crveni užareni objekt koji se kreće od istoka ka zapadu, a njegova je brzina oko tri puta veća od uobičajene. Nakon prvog opažanja, osnovan je odbor za njegovo praćenje, no to je sve što je bilo pušteno u javnost. Tri godine kasnije je Gordon Cooper, američki zrakoplovni inženjer i probni pilot, tijekom svoje završne orbite izvijestio da je ispred svoje kapsule vidio sjajni zeleni objekt koji se kretao prema njemu. Navodno je i Muchea u Australiji, stanica za praćenje kojoj je Cooper ovo prijavio, na radaru zabilježila njegovo kretanje s istoka ka zapadu. NBC je svojevremeno izvijestio o ovom događaju, no novinarima je bilo zabranjeno postavljati pitanja Cooperu. Službeno je objašnjenje bilo da je električni kvar uzrokovao curenje velike količine ugljičnog dioksida što je kod ovog “očevica” potaknulo halucinacije. Cooper je tijekom svoje karijere prijavio mnoga viđenja NLO-a te je stoga kao svjedok imao nizak kredibilitet.

1973. je škotski pisac Duncan Lunan analizirao podatke koje su do tada prikupili norveški radijski istraživači te je zaključio da su oni prikupili i stvorili grafikon zvijezda koje ukazuju na zvjezdani sustav Epsilon Boötis, a koji se nalazi unutar sazviježđa Bootes. Lunan pretpostavlja da su prikupljeni signali poslani s 12.600 godina starog objekta koji se nalazi na jednoj od zemljinih L-točaka (pet mjesta u orbitalnoj konfiguraciji gdje samo mali objekt uhvaćen gravitacijom može održavati stabilnu konfiguraciju zbog stvaranja centripetalne sile). Lunan je kasnije saznao da se njegova analiza temeljila na pogrešnim podacima te ju je povukao.

Najnoviji i najviše citiran „dokaz“ potječe iz 1998. kad je posada svemirske letjelice Endeavour fotografirala neobičan objekt u niskoj orbiti oko Zemlje. Te se snimke često označavaju kao najveći konkretni dokazi o ovom satelitu, no pri pažljivijoj analizi ta neobična struktura djeluje više kao komad svemirskog otpada. Točnije, pretpostavlja se da je vjerojatno riječ o toplinskom pokrivaču koji se odvojio tijekom izgradnje Međunarodne svemirske postaje iako je cijenjeni povjesničar James Öberg u svojoj povijesti incidenata STS-88 i Crnog viteza naveo da je pokrivač izgorio oko tjedan dana nakon ispadanja iz orbite.

Unatoč raznim tvrdnjama, proučavanjima i istraživanjima, čini se da je priča o satelitu Crni vitez mješavina raznih priča, izvještaja o neobičnim znanstvenim promatranjima, autora koji promiču rubne ideje, ljudi koji pretjerano interpretiraju fotografije i špijunskih satelita. No, svemir je ogromno mjesto i astronomi pokušavaju pronaći tragove drugih života te u toj potrazi nailaze na mnoge neobjašnjive pojave i objekte koji ne pružaju uvijek zadovoljavajuće odgovore.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s