Kontracepcija za muškarce

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Muški kontraceptivi su metode sprečavanja trudnoće koje prvenstveno uključuju fiziologiju muškarca. Najuobičajenije vrste muške kontracepcije su kondomi, prekid snošaja, vanjski snošaj i vazektomija dok se ostali oblici nalaze u raznim fazama istraživanja i razvoja. No, prema nedavnom priopćenju neprofitne zaklade Parsemus koja se bavi razvojem jeftinih medicinskih rješenja, kontracepcija bez kondoma za muškarce će biti dostupna već 2017.

Ova je nova kontrola rađanja poznata pod nazivom Vasalgel i riječ je o nehormonalnom polimeru koji blokira vas deferens, cjevčicu koja se inače presijeca tijekom vazektomije, a koja prenosi spermije iz testisa u penis. Nakon ubrizgavanja, on djeluje blokiranjem dotoka sperme, a procedura je slična vazektomiji bez skalpela.

Pred godinu dana se Vasalgel ubrizgao u tri mužjaka pavijana kojima je nakon toga omogućen neograničen seksualni pristup 10 do 15 plodnih ženki. Unatoč parenju, one nisu ostvarile trudnoću. Razvoj ovog polimera se nakon toga ubrzao i provedena su uspješna testiranja nad kunićima dok se za ovu godinu najavljuju prva klinička ispitivanja. Znanstvenici kažu da su prvi nalazi obećavajući i da se nakon korištenja gela tijekom vremena ponovo uspostavlja normalan dotok sperme.

Nažalost, ovakav način kontracepcije ne pruža zaštitu od spolno prenosivih bolesti kao što su herpes ili HIV te se stoga njegovo korištenje preporučuje parovima koji su u trajnoj i odanoj vezi ili kao nadopuna korištenju kondoma. No, ukoliko se namjera ove zaklade ostvari, to će biti učinkovita i prijeko potrebna dodatna mogućnost odabira pri sprečavanju neželjene trudnoće. A više izbora = više zaštite.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s