Je li otkriven odjek drevne Zemlje?

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Skupina znanstvenika vjeruje da je do sada neobjašnjen izotopni omjer iz dubine Zemlje u stvari signal materijala iz vremena prije Zemljinog sudara s drugim planetarnim objektom. To možda predstavlja odjek drevne Zemlje koja je postojala prije pretpostavljenog sudara pred 4,5 milijardi godina.

Potpis drevne zemlje otkriven je u materijalu koji se nalazi duboko u planetarnom plaštu, a koji Zemljinu rastaljenu željeznu jezgru razdvaja od površinske kore. U uzorcima Mjesečevih stijena koje je prije 40 godina na Zemlju donijela misija Apollo otkriven je kemijski potpis objekta poznatog kao Teja.  Trenutačno popularna teorija tvrdi da je Mjesec nastao prije 4,5 milijardi godina kad se Zemlja sudarila s planetom veličine Marsa koji je nazvan Teja. Prema ovoj teoriji, toplina nastala tim sudarom je uzrokovala topljenje cijelog planeta nakon čega su se neki dijelovi ohladili i stvorili Mjesec. Ono što se sada vjeruje jest da je otkriven dokaz da se otopio samo dio Zemlje i da on još uvijek postoji unutar Zemljinog plašta.

Istraživači su stoga analizirali omjere izotopa plemenitih plinova unutar Zemljinog plašta te ih usporedili s rezultatima izotopa koji su bliži površini. Otkrili su da je odnos helija i neona značajno veći u plitkom nego u dubokom plaštu što ukazuje da sudarom nije nastao potpuni ocean magme. „Ako se ova teorija pokaže točnom, tada to znači da je riječ o odjecima drevne Zemlje iz vremena prije sudara,“ rekao je profesor Sujoy Mukhopadhyay sa Sveučilišta Harvard.

Još jedan dokaz dolazi iz analize izotopa plina ksenona koji je rezultat sporog radioaktivnog raspadanja plina joda. On ukazuje na to da je do stvaranja starijeg dijela plašta došlo unutar 100 milijuna godina nakon nastanka Zemlje čime se određuje mogući datum sudara s Tejom. Većina računalnih modela pokazuju da između 70 i 90% materijala od kojeg je sačinjen Mjesec izvorno potječe s Teje dok preostali postotak dolazi iz zemaljskih krhotina koje su tada odbačene sa Zemlje.

Profesor Richard Carlson s Carnegie instituta u Washingtonu i bivši predsjednik Geokemijskog društva je rekao: „Ovaj uzbudljivi rezultat je dodatak opservacijskim dokazima o važnim aspektima Zemljinog sastava koji je nastao tijekom nasilnog rođenja planeta i pruža novi pogled na fizičke procese zbog kojih se to moglo dogoditi“. Ovo je istraživanje predstavljeno na Goldsmith konferenciji u Sacramentu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s