Uhvaćen sustav višestrukih zvijezda u nastajanju

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Astronomi su po prvi put uspjeli uhvatiti sustav višestrukih zvijezda u procesu nastanka, a njihova zapažanja sada snažno podupiru jedan od prethodno predloženih načina stvaranja takvog sustava.

Znanstvenici su godinama promatrali oblak plina udaljen od Zemlje oko 800 svjetlosnih godina i otkrili da se udomljava u jezgri plina koja sadrži jednu mladu protozvijezdu i tri guste kondenzacije za koje kažu da će se za (astronomski) kratko vrijeme od 40.000 godina urušiti u zvijezde. Predviđa se da će se, od moguće četiri zvijezde, ondje u konačnici formirati stabilan sustav s tri zvijezde.

„Promatranje ovakvog sustava s više zvijezda u ranim fazama stvaranja je dugoročni izazov, no kombinacija teleskopa vrlo velikog raspona i Green Banka nam je omogućila prvi uvid u tako mladi sustav,“ rekao je Jaime Pineda s Instituta za astronomiju u Švicarskoj.

Astrofizičarka Stella Offner kaže da ova nova zapažanja pomažu pri shvaćanju razloga zbog kojeg neke pred-zvjezdane plinovite kondenzacije stvaraju sustave samo s jednom zvijezdom (poput našeg) dok druge stvaraju binarne ili višestruke sustave zvijezda. Polovica svih zvijezda se nalazi u sustavima od dvije ili više zvijezda, uključujući i Sunčev najbliži, Alpha Centauri.

Astronomi ne znaju točan ključni čimbenik koji određuje količinu formiranih zvijezda te se nadaju da će im ove opservacije visoke rezolucije biti od pomoći. Ono što se trenutačno vidi jest kondenzacija triju plinova koji su fragmenti niti gustog plina i jednu vrlo mladu zvijezdu koja se još uvijek nalazi u procesu dobivanja mase. Iako su razdaljine među plinskim kondenzatima za sada nekoliko puta veće od našeg solarnog sustava, astronomi procjenjuju da je njihova međusobna gravitacijska privlačnost dovoljno jaka i da će biti stvoren četverostruki sustav zvijezda koji će za manje od milijun godina postati trostruki jer će, prema njihovim predviđanjima, interakcija među zvijezdama uzrokovati izbacivanje jedne od njih.

A kad je naša zvijezda u pitanju, Offner kaže da su se uvjeti njezinog stvaranja razlikovali od uvjeta u ovom sustavu i da se Sunce najvjerojatnije formiralo iz nečega što je više bilo sfernog nego filamentarnog oblika. „Distribucija planeta u našem solarnom sustavu ukazuje da naša zvijezda nije nikada bila dio višestrukog sustava kao što je ovaj,“ dodaje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s