Vanzemaljska igračka?

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Smatraju se misterijom arheologije, a svi pokušaji odgonetavanja su pali u vodu. Više od 100 ovih anonimnih i zagonetnih objekata je otkriveno na rimskim nalazištima Velike Britanije, Belgije, Njemačke, Francuske, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Austrije, Švicarske i istočne Europe. O čemu je riječ?

Svrha tih čudnih objekata – opće poznatih kao rimski dodekahedron – je tema mnogih rasprava, ali ostaje nepoznato zbog čega su stvoreni. Jesu li Rimljani doista stvorili dodekahedrone ili su nazvani „rimskima“ jer su mnogi od njih iskopani u državama koje su nekada bile dio Rimskog carstva?

Čini se da je porijeklo ovih rukotvorina nepoznato jer njihovo postojanje nikad nije spomenuto u rimskim, pomno vođenim izvještajima. U stvari, njihovo postojanje nije nikada spomenuto u ijednom poznatom drevnom izvoru.

Logično je pretpostaviti da su ovi objekti jednostavno misterij koji datira iz 2. ili 3. stoljeća nove ere.

Dodekahedroni o kojima je riječ su napravljeni od bronce ili kamena i imaju dvanaest ravnih peterokutnih strana od kojih svaka sadrži kružni otvor u svojem središtu (obično ne i jednake veličine). Objekti su relativno maleni. Veličine su od 4 do 11 cm i različitih su dizajna i veličina, ali se svi sastoje od 12 simetričnih peterokuta.

Unatoč mnogim špekulacijama, funkcija dodekahedrona nije određena.

Mnogi su odavno pokušali otkriti istinu o tim tajanstvenim drevnim artefaktima. Neki predlažu da je dodekahedron bio mjerni instrument. Drugi tvrde da je riječ o svijećnjacima ili vazama za cvijeće ili da je to čak možda dječja igračka za bacanje i hvatanje na štapu. Nedavno su se ljudi dosjetili da dodekahedron predstavlja „sveti simbol druida“ dok je Pluarh, grčki povjesničar, biograf i esejist, identificirao dodekahedron kao vitalni instrument za zodijačke znakove. Dvanaest strana, prema njemu, predstavljaju dvanaest životinja zodijačkog kruga.

Međutim, pitanje glasi: na čemu je Plutarh temeljio svoju identifikaciju? I što s čudnim ručicama? Jesu li one samo ukras ili detalj od bilo kakvog značaja? Također postoji još jedna pretpostavka njihove svrhe, a ta je da su oni služili kao astronomski mjerni uređaji pomoću kojih su se (na temelju položaja Sunca na zenitu u proljeće i jesen) mogli odrediti specifični podaci osobito korisni za određivanje vremena sjetve među farmerima. To se vrijeme zasebno određivalo iz središnje točke za svaku poljoprivrednu regiju jer se datum razlikovao ovisno o vrsti tla i klimatskim uvjetima. Nažalost, uz toliko mnogo teorija čini se da će prava svrha i namjena rimskih dodekahedrona ostati nepoznate.

Među otkrivenim predmetima se nalazi i rimski ikosahedron – predmet vrlo sličnog oblika, noi njegova svrha za sada također ostaje tajna.

Ovaj zagonetni artefakt iz antičkog svijeta možemo analizirati iznova i iznova, ali još uvijek ne uspijevamo shvatiti njegovu svrhu, funkciju i izumitelja.

Očito su drevni Rimljani ili netko drugi izumili „nešto“ što mi danas ne možemo objasniti!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s