Najopasniji proizvodi u kućanstvu

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Svaka domaćica (pa i domaćin) želi da njezin dom bude što čišće, ljepše i mirisnije mjesto za život. U svakodnevnom se održavanju teško boriti protiv raznih nečistoća, gljivica i ostalih napasnika te stoga često posežemo za raznim sredstvima koja u sebi sadrže „čudotvorne“ kombinacije kemikalija koje olakšavaju taj posao. No, sve je veći broj istraživanja posvećenih upravo takvim proizvodima, a koja su pokazala da upravo oni mogu zaista ozbiljno ugroziti naše zdravlje.

Nemoguće je navesti broj kemikalija koje nam pomažu olakšati život. Zahvaljujući nekima od njih mi komarce držimo podalje od sebe, sprječavamo moljce da jedu našu odjeću dok je naš dom mirisan poput svježeg proljetnog jutra. No, uz sve veći broj i kombinacija korištenja takvih proizvoda, pokazalo se da zrak u kući postaje mnogo više onečišćen od vanjskog, a s obzirom da većina osoba gotovo 90% svojeg vremena provodi u zatvorenim prostorima, možda bismo trebali više pažnje obratiti na kemikalije koje se koriste u održavanju kućanstva.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je stoga počeo pratiti 298 kemikalija koje se najčešće koriste, a odabrali su upravo te jer su one pronađene u tkivima ljudi. Naime, ove se kemikalije čestim korištenjem postepeno nakupljaju u tijelu te s vremenom postaju uzrokom bolesti i raznih zdravstvenih tegoba: od neplodnosti, preko urođenih mana do raka. Teško je nabrojati sve kemikalije u svakom proizvodu, no ovo su proizvodi koji se koriste u većini kućanstava, a za koje možda niste ni bili svjesni da u popriličnoj mjeri mogu naškoditi zdravlju :

Naftalin

Budući da su moljci jedni od najstarijih napasnika i najveća prijetnja odjeći, često pri trajnijem spremanju koristimo kuglice naftalina kako bismo ih držali podalje. No, istraživanja provedena nad najaktivnijim sastojkom ovog repelenta, paradiklorobenzenom, su pokazala da on uzrokuje karcinom kod životinja. Iako istraživanja nisu provedena nad ljudima te nije poznato je li ovo i ljudski kancerogen, dobivena je dovoljna količina dokaza koji djeluju kao upozorenje za njihovo korištenje.

Drugi najčešći sastojak koji se dodaje kuglicama naftalina je naftalen koji pri duljem izlaganju može oštetiti ili uništiti crvene krvne stanice. Ova kemikalija također može potaknuti mučninu, povraćanje i proljev. Možda je bolje kao sigurniju alternativu koristiti komadiće cedrovine ili cvjetove lavande.

najopasniji proizvodi u kućanstvu

Pesticidi

Pesticidi u stvari obuhvaćaju zaista široki pojam kemijskih formula koje se u kućanstvima koriste za ubijanje svega, od najsićušnijih mikroorganizama do glodavaca. To mogu biti razni insekticidi, fungicidi, sredstva za dezinfekciju i ostali slični proizvodi. Uz njihovo korištenje u poljoprivredi, čini se da nas okružuju gdje god se nalazili i zaista je teško reći gdje ih nema. Nalaze se u zraku kojeg udišemo, hrani koju jedemo, vodi koju pijemo. Poznato je da su vrlo škodljivi za ljudsko zdravlje u rasponu od kratkoročnih učinaka, kao što su glavobolje i mučnina, do onih dugoročnih poput karcinoma, oštećenja reproduktivnog sustava i endokrinih poremećaja.

No, s obzirom da se koriste u velikoj mjeri, njihovu upotrebu u kućanstvima bi trebalo svesti na minimum, a ako ih svejedno koristite, svakako provjetrite prostorije nakon korištenja jer ipak su to, na kraju krajeva – otrovi.

Proizvodi od prešanog drva

Prešanje je postupak pri kojem se kombiniraju komadići drva i razni ostaci od njegove obrade, a uključuju oplate, ivericu, ploče od drvnih vlakana i izolaciju, odnosno sve proizvode koji se popularno koriste u izgradnji kuće i proizvodnji drvenog namještaja. No, drvo nije ono što je škodljivo nego ljepilo koje se pritom koristi jer ono sadrži urea-formaldehid u obliku smole. Procjenjuje se da je to najveći izvor izloženosti formaldehidu u zatvorenim prostorima i koje se pojačava pri uvjetima povećane vlage. Izlaganje ovom sastojku može potaknuti suzenje očiju, osjećaj peckanja u grlu, poteškoće u disanju i napadaje astme. Kod životinja dokazano uzrokuje rak, a samim time postoji opasnost da se isto događa i kod ljudi. Veća je opasnost ukoliko je riječ o starijim proizvodima jer se u novije vrijeme emisije formaldehida donekle kontroliraju.

najopasniji proizvodi u kućanstvu

Kemikalije u tepisima

Ljepilo i boje koje se koriste u izradi tepiha emitiraju hlapljive organske spojeve koji u visokim koncentracijama mogu biti vrlo štetni. Srećom, ovi spojevi brzo ishlape, već nakon nekoliko dana, pa se preporuča da se nakon postavljanja novog tepiha prostorija redovito provjetrava kako bi se izbjegnulo nakupljanje tih spojeva.

Kemikalije u laserskim pisačima

Otkriveno je da neki laserski pisači ispuštaju iznimno sićušne čestice koje mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Također je potvrđeno da, uz ove, i tintni pisači mogu otpuštati hlapljive organske spojeve i ozonske partikulate koji se povezuju s bolestima srca i pluća, ovisno o količini izloženosti. Naravno, emisija varira u odnosu na vrstu pisača, starost i uložak (toner).

Boja koja sadrži olovo

Američka je vlada još 1991. olovo proglasila najvećom prijetnjom za okoliš i djecu. Čak i najmanje koncentracije mogu uzrokovati probleme vezane uz središnji nervni sustav, mozak, krvne stanice i bubrege. Posebno je opasno za fetuse u razvoju, bebe i malu djecu jer može potaknuti razvojne poremećaje. Boja koja je nataknuta nije toliko opasna, no kad se počne ljuštiti tada oslobađa štetne čestice olova koje se mogu inhalirati. Iz tog se razloga ne preporučuje njezino uklanjanje pjeskarenjem, brušenjem, struganjem ili paljenjem. Imajte na umu da je upravo ova boja razlog povlačenja mnogih igračaka za djecu koja pristižu iz Kine.

najopasniji proizvodi u kućanstvu

Osvježivači zraka

Osvježivači zraka, kao i sredstva za čišćenje, kad se koriste u neprovjetravanim prostorima mogu otpuštati otrovne količine onečišćujućih tvari. Dva su glavna razloga za to: glikol eteri temeljeni na etilenu i terpeni. Dok su eteri toksični već sami po sebi, terpeni mogu reagirati s ozonom u zraku i tada stvoriti otrovnu kombinaciju. Osvježivači zraka su posebno povezani s mnogim isparljivim organskim spojevima, kao što je dušikov dioksid dok neki od njih sadrže i paradiklorobenzen, istu kemikaliju koja se nalazi u naftalinu.

Kozmetički ftalati

Ftalati, koji se nazivaju i omekšivači, se nalaze u mnogim proizvodima, uključujući lakove za kosu, šampone, mirise i dezodoranse. Oni vežu boju i miris u kozmetičkim proizvodima, a koriste se i za povećanje izdržljivosti i fleksibilnosti plastike. Ove kemikalije, kao i BPA, su povezane uz reproduktivne i razvojne probleme dok se u mnogim državama zabranjuje njihovo korištenje u proizvodima za manju djecu (dudama, zvečkama i sl.). Između ostalog, oni stvaraju opasnost od smanjenja broja spermatozoida kod dječaka te preuranjeni razvoj dojki kod djevojčica. Razine koje se koriste u proizvodima su testirane kad je riječ o odraslim osobama i ne smatraju se štetnima, no kad su djeca u pitanju, treba biti na oprezu.

najopasniji proizvodi u kućanstvu

Ukoliko krenete u potragu za sigurnijim proizvodima za održavanje svojeg kućanstva, obratite pažnju na sastojke. U početku ćete možda dio svojeg vremena u trgovini provesti čitajući i proučavajući što se nalazi u proizvodu, no jednom nakon što odredite proizvod koji ne sadrži posebno štetne kemikalije, drugi put ćete ga odmah uzeti s police ne gubeći vrijeme. Također, budite oprezni ako naiđete na pojam „prirodno“ koji je naveden na nekima od njih jer to ne znači skoro ništa u kozmetičkoj industriji te radije posegnite za onima gdje je navedeno da je riječ o „organskom“ proizvodu.

Dodatni savjet: posebno izbjegavajte parabene, kemikalije koje u sebi sadrže dodatak „sulfat“ te gdje je navedena oznaka da je dodan „miris“ ili „parfem“. I svakako, pokušajte istovremeno ne kombinirati proizvode jer time nastaju dodatni, još štetniji spojevi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s