Prirodne metode za izbjeljivanje zuba

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Blistavo bijeli osmijeh nije samo stvar izgleda, on odražava i stanje unutarnjeg zdravlja. Zubi će nam svima s vremenom postati žuti, kako zbog starenja, tako i zbog izloženosti hrani, piću i duhanu, međutim, žuta boja također sugerira oslabljenu strukturu zuba. Kako bi izbijelili zube i sačuvali zdravlje, umjesto skupih i štetnih proizvoda možemo koristiti i prirodne alternative koje su jednako učinkovite, a neusporedivo zdravije.

Korijen problema

Prije svega, da bi zubi bili zdravi i bijeli, potrebna nam je odgovarajuća prehrana koja će pružiti dovoljno minerala i vitamina. Na žalost, današnja prehrana većine ljudi je bogata fitinskom kiselinom i fitatima koji uništavaju zube, kosti i naše zdravlje. Fitinska kiselina je temeljni oblik pohrane fosfora u mnogim biljnim tkivima, osobito u mekinjama žitarica i drugog sjemenja. Sadrži fosfor čvrsto vezan u molekulu koja izgleda poput snježne pahulje. Takav fosfor nije biodostupan, nije iskoristiv za ljude i životinje s jednim želucem. Osim što onemogućuje dostupnost fosfora, “ruke” molekule fitinske kiseline vrlo lako vežu i druge minerale kao što su to kalcij, magnezij, željezo i cink što ove minerale tada također čini nedostupnima za probavu. U ovom se obliku takvi spojevi nazivaju fitati. Fitinska se kiselina nalazi u grahoricama, sjemenkama, orašastim plodovima i žitaricama, a fitate nalazimo u gomoljima, a u malim količinama i u pojedinom voću i povrću kao što su to bobičasto voće i zelene mahune. Čak i kada su namočene, proklijale i ispravno pripremljene, ove namirnice još uvijek sadrže dovoljno fitinske kiseline. Tu je i ogroman unos šećera, industrijskog ulja i ostale loše hrane što sve skupa uništava zube.

Pravilna prehrana za zube bi bila bogata juhama od kostiju, povrćem bez škroba, mesom i jajima od životinja hranjenih ispašom, te kvalitetnim masnoćama poput fermentirane jetre bakalara, ekstra djevičanskim kokosovim uljem te maslacem. Također je potrebna i dovoljna količina vitamina D i kalcija, magnezija i bora.

Metode jačanja i izbjeljivanja zuba

Jačanje zuba iznutra povoljno djeluje u tandemu s površinskom remineralizacijom, koja se može raditi na razne načine:

1. Prirodna zubna pasta – u kokosovo ulje se umiješa kalcij i magnezij u prahu te soda bikarbona. Može se dodati i neko eterično ulje radi boljeg okusa. Također je dobra i pasta od gline betonit, jer je bogata kalcijem, magnezijem i silicijem.
2. Ispiranje uljem – svaki dan se uzima jedna žlica ulja (sezamovo, kokosovo, maslinovo) koje se provlači kroz zube i bučka po ustima oko 20 minuta. Nakon toga se ne guta već se ispljune i ispere vodom.
3. Jagode – bogate su jabučnom kiselinom te mogu pomoći ukloniti površinske mrlje. Također, njihov sadržaj vitamina C će ukloniti plak. Zgnječite nekoliko zrelih bobica i pomiješajte ih sa sodom. Nanesite je četkicom na zube i ostavite da stoji pet minuta. Temeljito četkajte s vodom kako bi uklonili pastu i dobro isperite. Mogu se jesti i same jagode, samo ih treba dobro žvakati kako bi same sve napravile. Koristite jednom ili dva puta tjedno.
4. Aktivni ugljen – ponaša se kao upijajući magnet i jedan je od najboljih načina za sigurno izbjeljivanje zuba. Umočite mokru četkicu u ugljen u prahu i nježno četkajte. Ostavite da odstoji nekoliko minuta minuta i zatim isperite.
5. Soda bikarbona i limun – jedan od najpopularnijih prirodnih izbjeljivača. Spoj limuna i sode daje natrij askorbat, koji osim što ima ljekovito djelovanje, također i izbjeljuje zube. Dovoljno je četkati jednom do dva puta tjedno.
6. Hrskavo voće i povrće – svo tvrdo, hrskavo voće i povrće djeluje kao prirodne četkice za zube koje skidaju naslage, višak hrane, bakterije i površinske mrlje.

Mnogi koji su iskušali promjenu prehrane i prirodne metode izbjeljivanja zuba svjedoče o tome da su bili zaista iznenađeni učincima, a osim toga, stanje njihovih zuba, desni i usne šupljine je iznenadilo i zubare. Osim što će se ovim postupcima poboljšati stanje zuba, time će se izbjeći i skupi, otrovni preparati, a sve to još i bez nuspojava.

Izvori: Mudre Predaje, Natural Society, Natural News

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s