Pet farmaceutskih lijekova koje bi svaka žena trebala zamijeniti s prirodnim tretmanima

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Medicinska i farmaceutska znanost neumoljivo napreduju te smišljaju sve više i više novih bolesti i stanja i naravno prikladnih lijekova za njih. Često se pri tome zaboravljaju stari dobri domaći lijekovi koje je stvorila sama priroda još u davna vremena i čija je ljekovitost dokazana i koji uz to nemaju štetnih nuspojava. Veliki dio farmacije je fokusiran i na žensko zdravlje, a žene su sklone vjerovati njihovim reklamama zanemarujući pri tome svoje vlastito zdravlje. No, svatko može učiniti neke pozitivne promjene u svom životu i to promjenom svojih navika i razmišljanja. Pogledajmo stoga koje su neke od prirodnih, neškodljivih zamjena koje žene mogu koristiti za svoje zdravlje.

1. Medvjetka i brusnica umjesto antibiotika
Upala mokraćnog mjehura je česta ženska boljka. Za ovu bolest se uvijek propisuju antibiotici koji uništavaju prirodnu floru crijeva i koji uništavaju jednako i dobre i loše bakterije. Uva Ursi ili medvjetka je biljka kojom su stoljećima naši preci liječili upale. Koristi se kao prirodni diuretik i homeopatski lijek za bolesti poput infekcije mokraćnog sustava prvenstveno zbog dva kemijska sastojka: arbutin i hidrokinon. Ova biljka je također puna antioksidansa i ima adstrigentan utjecaj pa se prirodno bori protiv neželjene bakterije koja uzrokuje upale.

Brusnica sadrži vitamin C, dijetalna vlakna, minerale i razne važne mikronutrijente. Izvor su antioksidansa polifenola, fitokemikalije koja ima moguće prednosti za kardiovaskularni i imunološki sustav. Jedna studija potvrđuje ovaj lijek za liječenje i sprečavanje infekcije. Istraživanje in vitro je identificiralo neljepivi mehanizam proantocijanidina koji inhibiraju mogućnost bakterija da prionu uz tkivo. Ova učinkovitost se može pratiti u urinu pacijenta nakon oralnog uzimanja soka od brusnice. Učinkovitost soka od brusnice i ekstrakti kao profilaktičke sredstvo protiv učestalih infekcija mokraćnih kanala dobro su dokumentirani kod žena. Proantocijanidini se također mogu primijeniti za liječenje drugih uobičajenih bolesti bakterijske patogeneze, npr. kod bakterije Helicobacter pylori koja je povezana sa gastritisom i karijesom i parodontnih bolesti.

2. Chrysin umjesto lijekova protiv raka dojke
Chrysin je flavonoid iz Passiflore incarnate. U studiji provedenoj na Sveučilištu u Minnesoti, objavljenoj čak 1993., upoređivani su chrysin i nekoliko drugih flavonoida u odnosu na lijekove inhibitore aromataze koji se koriste za liječenje hormonski ovisnih tumora dojke. Utvrđeno je da je chrysin najučinkovitiji od svih testiranih flavonoida, te je utvrđeno da ima potpuno jednak učinak kao i lijekovi. Brojne studije su od tada potvrdile ovo njegovo djelovanje. Inače, inhibitori aromataze zaustavljaju proizvodnju estrogena kod žena u postmenopauzi blokirajući enzim aromataze, koji okreće hormon androgen u male količine estrogena u tijelu. To znači da je dostupno manje estrogena za poticanje rasta hormonski ovisnih stanica raka dojke. Žene često uzimaju ovaj lijek kao dopunu liječenju jer im se govori da će to spriječiti ponavljanje raka. Naravno, nitko im ne govori o brojnim nuspojavama i štetnosti ovog lijeka. Chrysin ima dodatne pogodnosti koje inhibitori aromataze nemaju, on je moćan antioksidans koji posjeduje aktivnost poput vitamina u tijelu.

3. Prirodni lijekovi za menstrualne grčeve
Postoje dvije vrste menstrualnih grčeva: primarna i sekundarna dismenoreja. Obje vrste jednako muče milijune žena. Umjesto tamanjenja tableta protiv bolova, pokušajte povećati unos omega-3 masnih kiselina, uzimati više magnezija i pokušati akupresuru. Ovo će sve spasiti endokrini sustav od proizvodnje više hormona stresa, koji se može dogoditi zbog visoke razine kofeina u proizvodima za ublažavanje menstrualnih bolova. Prekomjerna upotreba lijekova protiv bolova također utječe negativno na vaš probavni sustav.

4. Zdrave namirnice umjesto lijekova za snižavanje kolesterola
Prema studiji, žene u menopauzi koje uzimaju lijekove za snižavanje kolesterola su u povećanoj opasnosti od razvoja dijabetesa. Istraživači su koristili podatke od 153.840 žena bez dijabetesa prosječne dobi od 63,2 godina. Na početku studije 7,04% žena prijavilo je uzimanja statina – lijekova za snižavanje kolesterola. Nakon tri godine bilo je 10.242 novih slučajeva dijabetesa. Žene koje su uzimale statine imale su 71% veći rizik od pojave dijabetesa u odnosu na žene koje nisu uzimale lijekove. Čak i nakon prilagodbe na druge potencijalne varijable, uključujući dob, rasu ili etničku pripadnost i indeks tjelesne mase, pronađen je rizik od 48%.
Iako se statini sve više prepisuju kao lijek za snižavanje kolesterola i za srčana oboljenja, dokazi za to su dvojbeni. Prema jednim nalazima, statini mogu prevenirati samo drugi infarkt, a ne i prvi. Neke studije ih povezuju kao uzročnike kardiovaskularnih bolesti. Povezani su sa više od 300 različitih štetnih učinaka u recenziranim istraživanjima, uključujući rak i oštećenje jetre.

Kako bi smanjili previsok kolesterol i prevenirali kardiovaskularne bolesti u svoju prehranu jednostavno uključite zdrave namirnice poput:
Jabuke – istraživanja ukazuju da žene u postmenopauzi koje jedu jednu jabuku dnevno snižavaju LDL kolesterol te podižu HDL kolesterol.
Grah – jedna šalica graha dnevno može sniziti LDL kolesterol za 24%
Riba – masna riba koja sadrži omega-3 masne kiseline može smanjiti krvni tlak i rizik od razvoja krvnih ugrušaka. Dobri izvori su losos, skuša, pastrva, haringa, tuna i srdele.
Orašasti plodovi – bogati antioksidansima i Omega-3 masnim kiselinama koji pomažu u smanjenju kolesterola i štite od bolesti srca i moždanog udara.
Čokolada – pokazalo se u mnogim studijama da kakao, glavni sastojak ove omiljene poslastice, snižava krvni tlak, smanjuje rizik od moždanog udara, poboljšava otpornost na inzulin, povećava HDL kolesterol, te smanjuje ukupnu smrtnost.

5. Bio-energetsko disanje, meditacija ili joga umjesto antidepresiva
Brojne studije ističu da mnogi lijekovi poput Prozaca nisu učinkovitiji od placebo pilule, ali imaju mnoge neugodne nuspojave. Ako se osjećate depresivno, pokušajte duboko disanje, meditaciju ili jogu jer sve to ublažava duboke emocionalne i psihičke napetosti iz tijela. Osim toga, bavite se tjelovježbom, nađite neki hobi, družite se s drugim ljudima, planinarite, trčite, ima bezbroj mogućnosti za borbu s depresijom, a sve su bez štetnih posljedica za vaše zdravlje.

Izvori: Wikipedia, Natural Society, PubMed, NaturalNews, GreenMedInfo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s