Ayahuasca za brazilske zatvorenike

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Brazilska vlada je okorjele zatvorenike osuđene za teška kaznena djela kao što su ubojstva i silovanja odlučila tretirati snažnim psihodeličnim opijatom, ayahuascom, u nastojanju da ih duhovno uzdigne. Ovaj je program uveden u svrhu smanjenja recidivizma kroz širenje moralne svijesti zatvorenika čime se nudi potpuno novi pristup odgojnim mjerama u tamošnjim zatvorima.

Dok neki drugi zatvori nude holističke usluge kao što su yoga, meditacija i reiki, brazilska skupina zagovarača za prava zatvorenika (naziva Acuda) je uvođenjem ove terapije otišla korak dalje. Ayahuasca je inače psihoaktivni napitak koji potiče mistična iskustva (više o tome pročitajte u našem prethodnom tekstu Ayahuasca – Etnobotanički lijek koji može liječiti neuro-degenerativna stanja) zbog čega je Acuda u početku imala problema s pronalaženjem mjesta na kojem bi je zatvorenici mogli konzumirati. Na kraju je odlučeno da će to biti u brazilskoj regiji Santo Daime koju je u 19.st. popularizirao Allan Kardec kao područje na kojem se miješaju katoličanstvo, afričke tradicije i duhovna komunikacija.

Obred vezan uz ispijanje napitka je vrlo ritualnog karaktera: zatvorenici, obučeni u bijelo, okupljaju se u hramu nakon čega šaman koji predvodi svečanost dodaje šalice s ayahuascom. Zatvorenici kažu da nakon ispijanja kreću na intenzivan put unutar sebe što je popraćeno pjevanjem himni. Nakon što se vrate u svoje uobičajeno stanje, zatvorenici se, zajedno s ostalim sudionicima, okupljaju i zajedno plešu.

terapija ayahuascom Brazil

Unatoč ovako radikalnom pristupu rehabilitaciji, pokazalo se da ova tehnika povoljno utječe na zatvorenike koji izjavljuju da su uvidjeli svoje pogrešne postupke i pokazuju želju za promjenom umjesto vraćanja na staro ponašanje. No, u zemlji u kojoj su konzervativna stajališta u odnosu na stalno nasilje i kriminal sve veća, mnogi se ljudi, osobito rodbina žrtava, protive ovakvoj shemi govoreći da je program „izuzetno odvratan“.

U međuvremenu je popularnost ayahuasce kao dio programa rehabilitacije zatvorenika nadišla Brazil te su neke države, poput Australije, odlučile pomnije pratiti događanja i rezultate. S obzirom da je davanje halucinogena zatvorenicima u svrhu proširenja njihove moralne svijesti politički i intelektualno neodrživo u mnogim zemljama, ovaj će program još dugo biti pod povećalom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s