Meksička Zona tišine

Os Uma
Piše:Barbara Kovačević

Između država Chihuahua, Durango i Coahuila nalazi se tajanstveno područje uz koje se vežu mnoge legende i mitovi. Ono se naziva La zone del silencio ili Zona tišine jer je riječ o mjestu gdje je nemoguće ostvariti radijsku ili bilo koju sličnu komunikaciju.

Ovo se područje pokazalo neobičnim jer ondje radio-valovi ne propagiraju na uobičajeni način dok im se pripisuju i anomalična magnetska svojstva. Fenomen apsolutne radijske tišine je ondje prisutan i kad se odašiljatelj i primatelj nalaze međusobno udaljeni samo nekoliko koraka. Zanimljivo je napomenuti da se ovakve pojave ne javljaju na cijelom području nego samo na njegovim određenim mjestima. Istraživanja su pokazala da su ove anomalije uzrokovane postojanjem svojevrsnog magnetskog stošca koji uzrokuje ionizaciju u atmosferi čime se blokira prijenos radijskih valova. Rašireno je uvjerenje da u Zoni tišine postoje ogromne naslage magnetita te da je ova željezna rudača odgovorna za prigušivanje elektromagnetskih valova. Ono što je dokazano jesu znatni depoziti urana.

Već su se u 19.st ljudi upoznali s neobičnim svojstvima ovog područja kad su farmeri postali svjesni tzv. vrućih kamenčića koji su rutinski padali iz vedra neba. No, prvom „žrtvom“ se smatra pilot Franciso Sarabia koji je 1930. izvijestio da je njegov radio prestao funkcionirati dok se nalazio iznad ovog područja. Ipak, javnost se prvi put upoznala s neobičnostima ovog mjesta tek u 70-ima kada je američki projektil Atena lansiran iz White sands projektilne baze nakon čega je nenadano skrenuo s putanje prema Zoni tišine gdje se na kraju i srušio. Potraga za njime je trajala nekoliko tjedana, a kad je pronađen nikome nije bilo dozvoljeno da vidi ostatke, navodno zbog njegovog radioaktivnog sadržaja.

Meksička zona tišine

Jedan od najzagonetnijih događaja se dogodio 1975. kad su Ernesto i Josefina Diaz putovali Zonom tišine u potrazi za neobičnim kamenjem i fosilima. Tada ih je iznenadila bujica vode uzrokovana pustinjskom olujnom kišom zbog čega su se, zajedno s vozilom, našli odsječeni od uobičajenih putova. Navode da su se, pokušavajući se izvući iz auta, našli okruženi skupinom izuzetno visokih muškaraca obučenih u žute kabanice, a koji su s lakoćom premjestili njihovo vozilo. Kad su se željeli zahvaliti na pomoći, u blizini više nije bilo nikoga.

Osobe koje putuju ovim područjem često izvještavaju o čudnim svjetlima ili vatrenim kuglama koje ondje noću manevriraju, mijenjaju boje, lebde i nestaju velikom brzinom. Primjer su dva poljoprivrednika koja su ondje svjedočila spuštanju svjetlosti s neba i nakon toga otkrila dvije svjetleće prilike kako im se približavaju zbog čega su odmah pobjegli u paničnom trku. Vidljivi su bili i fizički tragovi ovih noćnih posjeta što je dokazao jedan navodni svjedok kad se narednog jutra vratio na mjesto događaja. Ondje je otkrio „vegetaciju sprženu vatrom“ što su potvrdili i neki drugi slučajevi.

Tijekom godina je zabilježeno mnogo priča o neobičnim susretima u Zoni tišine, a koji se uglavnom odnose na visoka humanoidna bića iako to nisu jedini opisi koji se javljaju. Navodno su viđeni i entiteti koji su visoki jedva više od metra, a za koje svjedoci u početku često prvo pomisle da je riječ o izgubljenoj djeci.

Meksička zona tišine
Zona tišine u Meksiku

No, neobične svjetlosti, izostanak radijskog signala i neobjašnjivi susreti predstavljaju samo dio priče. Iznimne drevne ruševine koje se ondje nalaze su zasebna uznemirujuća enigma. Arheolozi su uspjeli odrediti njihovu dob, a riječ je o tisućama godina starim zvjezdarnicama.

Dr. Santiago Garcia, koji je veći dio svojeg života posvetio istraživanju ovog područja, smatra da su neka od viđenih svjetala vjerojatno uzrokovana djelovanjem američke vojske koja ondje danju puni svoje solarne ćelije, a noću provodi tajne analitičke misije. On navodi i jednu zanimljivost vezanu uz projektil Atena i kaže da je zrakoplovstvo tom prilikom uzelo i nekoliko kamiona pijeska za analizu.

S obzirom da ovo područje svojim magnetskim aberacijama može privući stvari, to na neki način može biti povezano s mnogim pojavama i viđenjima iako još ni danas nitko ne može sa sigurnošću reći o čemu je točno riječ. Čini se da ovo udaljeno mjesto na kojem vlada izuzetna vrućina dobro čuva svoju tajnu.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s