Smaragdne ploče boga Thotha – legendarna ostavština mudrosti drevne Atlantide

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Navodne smaragdne ploče koje se pripisuju egipatskom božanstvu Thothu su formirane iz tvari stvorene alkemijskom preobrazbom. One su nepromjenjive te otporne na sve elemente, koroziju i kiseline. Njihova atomska i stanična struktura je fiksna, ne može im se dogoditi nikakva promjena čime se krši osnovni zakon ionizacije. Na njima se nalaze znakovi na jeziku drevnih Atlantiđana koji odgovaraju frekvenciji misaonih valova, stvarajući mentalne vibracije odnosno slike u umu čitatelja.

Egipćani su Thotha smatrali bogom mudrosti, znanja, astronomije, geometrije, matematike, mjeseca i umjetnosti. Prema knjizi “The Emerald Tablets of Thoth The Atlantean”, smatra se da je Thoth bio vrhovni svećenik Atlantide te da je bio tvorac Smaragdnih ploča. Nakon potonuća Atlantide, Thoth je osnovao koloniju u Egiptu gdje je izgradio Veliku Piramidu u Gizi u kojoj je ostavio zapisanu drevnu mudrost i tajne Atlantide. Egiptom je vladao od 50.000 godine p.n.e. do otprilike 34.000 godine p.n.e., što je objašnjeno njegovom besmrtnošću – prema zemaljskim mjerilima, odnosno, svoje je tijelo mogao napuštati po svojem nahođenju.

Kada je došlo vrijeme da napusti Egipat, izgradio je Veliku Piramidu točno iznad ulaza u Velike dvorane Amentija gdje je smjestio sve zapise i postavio je stražu da čuva skriveno znanje. Kasnije su ti stražari i njihovi potomci postali svećenici piramide. Prema predaji, Thoth se inkarnirao tri puta, posljednji put kao Hermes Trismegistos. Tada je ostavio pisane dokumente koje su modernim okultistima poznate kao Smaragdne Ploče koje su pojednostavljena verzija drevne mudrosti.

Navodno je 12 takvih ploča ostavljeno u Velikoj Piramidi, a do njihove pojave protekle su tisuće godine. Prije 2.300 godina, drevni Egipat je prolazio kroz teška vremena, mnoge delegacije svećenika su poslane u različite dijelove svijeta, a među njima su bili i čuvari znanja iz Velike Piramide koji su nosili sa sobom Smaragdne ploče. Jedna grupa svećenika je otišla u Južnu Ameriku i tamo su pronašli civilizaciju Maja koji su se sjećali drevnog znanja. U 10. stoljeću, Maje su kolonizirale Yukatan, a Smaragdne ploče su sakrili ispod oltara jednog od velikih hramova posvećenih Bogu Sunca. Nakon pohoda konkvistadora, gradovi su napušteni i blaga hramova su zaboravljena. Svećenstvo Velike Piramide je kroz Veliku Bijelu Ložu zatražilo od jednog od svojih članova da ploče vrati natrag što je i učinjeno 1925. godine. Prije vraćanja, dozvoljeno mu je da ih prevede i zadrži kopije prijevoda, a 70 godina kasnije dobio je dozvolu da se objave dijelovi prijevoda.

Dr. Doreal je bio taj koji je bio upućen na povratak Smaragdnih ploča. Dopuštenje za prijevod i zadržavanje kopije prijevoda išlo je isključivo kroz Bratstvo Bijelog Hrama. To je jedino ovlašteno, originalno i istinito tumačenje tih ploča. Prijevodi ploča od 1 do13 su dio izvornog djela, a ploče 14 i 15 su dodatak.

Nitko do sada nikad nije vidio originalne Smaragdne ploče, međutim, Smaragdne ploče Totha iz Atlantide su još uvijek dio suvremenog opusa Hermetike.

Je li ovo stvarnost ili samo legenda, o tome najbolje govori uvod dr. Doreala iz knjige koji kaže: “Čitaj. Vjeruj ili ne, ali čitaj. Vibracije koje tamo pronađeš će probuditi odgovor u tvojoj duši.”

Izvori: Before it’s news, Bibliotecapleyades, Wikipedia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s