Dokazano postojanje cijevi plazme oko Zemlje

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Iako se više od 60 godina vjerovalo da se u unutarnjim slojevima Zemljine magnetosfere nalaze cjevaste strukture plazme, njihovo postojanje sve do danas nije bilo potvrđeno. Riječ je otkriću koje je kod znanstvenika astrofizičara u početku stvaralo veliki skepticizam, no studentica sa Sveučilišta u Sydneyu je uspjela dokazati postojanje ovog fenomena.

Cleo Loi, dodiplomska studentica, je korištenjem teleskopa i promatranjem svemira u 3D obliku dokazala da se u Zemljinoj atmosferi kriju cjevaste strukture plazme neobičnog oblika. Njih je stvorila sama atmosfera koju je ioniziralo Sunce.

„Otkriće ovih struktura je važno jer one uzrokuju neželjeno iskrivljenje signala što bi moglo utjecati na, primjerice, naše civilne i vojne sustave navigacije koji se koriste satelitima. Iz tog ih je razloga potrebno shvatiti,“ rekla je Loi.

Područje oko Zemlje zauzima magnetsko polje naziva magnetosfera koja je ispunjena plazmom. Njezin unutarnji sloj čini ionosfera dok se iznad toga nalazi plazmosfera. U njih su uklopljene razne strukture plazme, uključujući i ove otkrivene cijevi.

Loi je razdvajanjem signala s istočnih i zapadnih pločica dobila MWA (Murchison Widefield Array), i to pomoću skupa od 128 antenskih pločica koje se šire pustinjskim područjem od 9 km² što je i omogućilo 3D pregled.

„Uspjeli smo izmjeriti njihov međusobni razmak, visinu na kojoj se nalaze kao i strminu nagiba.“

Otkriveno je da se nalaze na visini od 600 km, u dijelu gornje ionosfere i čini se da se uzdižu prema plazmosferi, otprilike do mjesta na kojem završava neutralna atmosfera.

Loi je dodala: „Otkrili smo da su obrasci ionizacije vrlo strukturirani. Oni lebde unutar tih cjevastih struktura koje su usklađene sa Zemljinim magnetskim poljem, ali se mogu kretati i po vlastitom nahođenju.“

Ovo otkriće je svakako jedno od zanimljivijih fenomena vezanih uz svemir, osobito jer je riječ o strukturama koje se nalaze u našoj neposrednoj blizini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s