NASA-ini sateliti otkrili da nestaju zalihe pitke vode

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Čini se da posljednjih dana vlada suša u svim dijelovima svijeta. Vijesti o nestašici vode dolaze iz mnogih zemalja: Kalifornije, Brazila, Indije… No, koliko je ovaj problem doista globalan i hoće li cijeli svijet uskoro biti zahvaćen nestašicom pitke vode?

NASA je nedavno provela dvije studije vezane uz ovo pitanje i otkrila: iscrpljivanje svjetskih resursa podzemnih voda dovodi do opasno niskih razina svjetske vodoopskrbe. Od 37 podzemnih bazena s pitkom vodom, 21 od njih godišnje gubi više vode nego što ju nadoknađuje dok se njih 13 već sada može smjestiti u vrlo kritičnu kategoriju. Istraživači kažu da to ukazuje na jedan dugoročan problem koji će se s vremenom pogoršati jer su potražnja i korištenje ovih resursa svakim danom sve veći.

Mnoga mjesta koja se isušuju su također mjesta na kojim se često odvijaju sukobi, kao što su granica između Kine i Indije, Pakistan i zemlje Bliskog istoka i Afrike. Saudijska Arabija je ugrožena u velikoj mjeri, no to ne iznenađuje s obzirom da se nalazi na pustinjskom tlu. Dakle, NASA-ino izvješće o smanjenim količinama pitke vode u najmanju ruku djeluje zabrinjavajuće s obzirom da se više od 2/3 čovječanstva oslanja na ove izvore vode.

Ono na što ovo istraživanje upozorava jesu nemogućnost ispunjavanja potreba za vodom u budućnosti, osobito zahvaljujući „rastu broja stanovnika i klimatskim promjenama“ jer su to najveći čimbenici mijenjanja raspodjele raspoložive slatkovodne vode.

„Moramo zajedno otkriti način na koji ćemo uspješno upravljati podzemnim vodama,“ rekao je Jay Famiglietti, viši znanstvenik NASA-inog Jet Propulsion laboratorija, a koji je sudjelovao u ovoj studiji, „jer ćemo ostati bez njih.“

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s