Ulja koja djeluju kao prirodna UV zaštita

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Vjerojatno i sami znate da postoje neka ulja koja se mogu koristiti kao zaštita od sunčevog zračenja. Ako ste jedna od osoba koje shvaćaju nedostatke i opasnosti koje predstavljaju tvornički proizvedene kreme i ulja za zaštitu od sunca i ukoliko želite svoju kožu zaštiti na jeftiniji i prirodniji način, otkrijte kako to najbolje učiniti.

Potrebno je imati na umu da se prirodna ulja ne mogu koristiti kao zaštita tijekom cijelog dana jer nisu pogodna za odbijanje UV svjetlosti u vrijeme najintenzivnijeg dnevnog sunca. U ostalim slučajevima će ovaj vid zaštite kože i zdravlja biti više nego dovoljan jer niže navedena ulja ne sadrže štetne sastojke dok istovremeno vašem tijelu omogućavaju proizvodnju vitamina D. Uz to, ova ulja će kožu učiniti mekom zahvaljujući svojem sadržaju vitamina, masnih kiselina, hranjivih tvari i antioksidanata.

Ulje sjemenki mrkve

Ovo bogato ulje je jedno od najboljih prirodnih čuvara kože i pruža joj razinu zaštite od sunca koja odgovara mnogim razvikanim komercijalnim kremama za sunčanje. Ulje sjemenki mrkve je vrlo koncentrirano te ga je stoga potrebno miješati ga s baznim uljem kako bi se stvorila vrlo učinkovita zaštita od sunca koja se može koristiti svakodnevno.

os uma ulje mrkve

Kokosovo ulje

Ovo je ulje jeftino, lako ga je pronaći i slatkog je mirisa. Poznato je da se kokosovo ulje u mnogim tradicionalnim tropskim društvima diljem svijeta koristi u proizvodima za njegu kože. Pri izlaganju suncu, ono pruža umjerenu razinu zaštite. Više o njemu i mogućim primjenama pročitajte u tekstu Kokos kao kućni lijek.

Bademovo ulje

Ulje zlatne boje koje se dobiva od badema je uobičajeno na policama trgovina i djeluje kao izvrsno prirodno ulje za sunčanje. Istraživanja su pokazala da ono pruža prirodnu razinu zaštite jačine SPF 6 što je u rangu s mnogim industrijskim proizvodima za sunčanje koji se mogu pronaći na tržištu.

Ulje sjemenki crvene maline

Ovo ulje je još jedno koje sadrži relativno visoku razinu zaštite od sunca te njegov faktor zaštite varira od 30 do 50. Uz to što djeluje kao odlična zaštita, često se koristi i u kozmetičke svrhe kao značajan dodatak njezi kože. Bogato je vitaminom E koje djeluje vrlo ljekovito na kožu dok je istovremeno vrlo stabilno što znači da je otporno na kvarenje.

Ulje pšeničnih klica

Ovo se ulje smatra trećim uljem po korisnosti u zaštiti od sunčevih zraka. Kožu hrani vitaminom E dok njegovi prirodni antioksidanti izvrsno popravljaju štetu koju sunce stvara na koži. Vrlo visoka razina antioksidanata je razlog zbog kojeg se ulje pšeničnih klica ponekad uzima i oralno u svrhu očuvanja zdravlja i poboljšanja stanja organizma. O načinima primjene raznih ulja, uključujući ovog, saznajte u tekstu Ispiranje usne šupljine uljem – drevna tajna za optimalno zdravlje.

os uma ulje avokada

Ostala ulja sa zaštitnim faktorom 10 ili manje:

  • Ulje makadamije (SPF 6)
  • Sojino ulje koje nije GMO (SPF 10)
  • Ulje avokada (SPF 4-10)
  • Maslinovo ulje (SPF 2-8)
  • Shea maslac (SPF 3-6)
  • Ulje sjemenki sezama (SPF 4)
  • Ulje industrijske konoplje (SPF 6)
  • Jojobino ulje (SPF 4)

Recept za izradu domaćeg ulja za sunčanje

Ukoliko želite uštedjeti nešto novca i pritom koristiti prirodnu zaštitu od sunca, možete vrlo lako i sami napraviti svoju mješavinu ulja koju ćete koristiti pri izlaganju suncu:

-pola šalice frakcioniranog kokosovog ulja (ono koje se neće stvrdnuti ispod 24 ⁰C)

-10 kapi eteričnog ulja mirte (za višu zaštitu možete dodati do 40 kapi)

-5 kapi eteričnog ulja mrkve

Izmiješajte ova ulja i držite ih u staklenci od jantara (to pomaže njihovom očuvanju). Rok trajanja ovako napravljene zaštite od sunca iznosi oko 6 mjeseci.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s