Znate li što je kađenje?

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Štapići za kađenje su čvrsto vezani snopovi biljaka koji se pomalo pale kako bi se pročistila prostorija. Izvorno potječu iz indijanskih obreda čišćenja, ali može ih koristiti svatko tko želi očistiti negativnu energiju te pritom osvježiti prostoriju ugodnim mirisom.

Zadimljavanje, kađenje ili svečano i ritualno paljenje ljekovitog bilja i mirisnih smola u svrhu duhovnog čišćenja je drevna praksa koja se već stoljećima poštuje i provodi u raznim kulturama diljem svijeta. Ovo je također praksa koja postaje sve popularnija i u mnogim neautohtonim kulturama i krugovima suvremenog svijeta.

Osnovni koncept kađenja jest taj da se paljenjem otpušta energetski otisak duha određenih biljaka i smole čime se stvara ljekoviti dim kojim se može čistiti energija osobe, skupina ljudi, prostora ili objekta. Pritom se koriste razne biljke od kojih su najpopularnije kadulja i slatka trava (sweetgrass).

os uma dimljenje

Kao što je to slučaj s mnogim duhovnim praksama, i ova se često naziva „glupim čarobnjaštvom“, no znanost je još 2007. doprinijela razumijevanju i potvrdila njezinu korisnost. U istraživanju objavljenom u časopisu Ethnopharmacology pruženi su dokazi koji potvrđuju da je kađenje jedan vrlo moćan oblik sterilizacije što se može jasno vidjeti u sljedećim riječima znanstvenika:

„Pokazali smo da korištenje ljekovitog dima može u potpunosti eliminirati razne biljne i ljudske patogene.

Istraživanje je pokazalo da je ljekoviti dim, nastao paljenjem drva i mješavine mirisnih i ljekovitih biljki, unutar sat vremena reducirao sadržaj zračne bakterijske populacije za više od 94% dok je taj učinak u zatvorenoj prostoriji trajao i do 24 sata. Odsustvo patogenih bakterija Corynebacterium urealyticum, Curtobacterium flaccumfaciens, Enterobacter aerogenes (Klebsiella mobilis), Kocuria rosea, Pseudomonas syringae pv. persicae, Staphylococcus lentus i Xanthomonas campestris pv. Tardicrescens u otvorenoj prostoriji nakon 30 dana ukazuje na baktericidni potencijal tretiranja ljekovitim dimom.

Zahvaljujući ovoj studiji, sada je poznato da zadimljavanje svetim biljem ne samo da djeluje umirujuće na um i duh nego istovremeno utječe na zdravlje pa čak i sigurnost okolnog prostora u kojem se ono izvodi. Ukoliko želite napraviti svoj osobni svežanj biljaka za kađenje, možete pratiti ove jednostavne korake:

  1. korak: Nabavite biljke! Ako imate vrt, postoje velike šanse da se u njemu nalazi dovoljno sastojaka da bi se izradio barem jedan štapić. Obično se koristi kadulja, no djeluju i cedar, mirisavka, divlji pelin, lavanda te mnoge druge. Možete eksperimentirati miješanjem različitih kombinacija dok ne otkrijete koja vam najbolje odgovara.
  2. korak: Narežite bilje na podjednaku duljinu kako bi ono moglo gorjeti istim tempom. Što je veće, tim bolje; napravite ih što ljepšim i debljim možete. Tada gore sporije i traju duže. Oko temelja bilja zamotajte vrpcu ili konop koji treba biti dovoljno čvrst kako ne bi puknuo. dimljenje os uma
  3. korak: Počnite motati vrpcu čvrsto oko bilja, krećući se pod kutom prema vrhu. Pobrinite se da je bilje čvrsto stegnuto, odozdo prema gore. Kad dođete do vrha, zamotajte bilje prema dnu koristeći poprečni („križni“) obrazac. Zamotajte koliko god smatrate da je potrebno i zavežite pri dnu. Odrežite vrpcu i to je to!
  4. korak: Snopove stavite na suho i tamno mjesto koje je ujedno i prozračno. Možete ih obijesti koristeći vrpcu ili tanke žice. Možete ih pričvrstiti i uz ventilator kako bi se brže osušili. Moguće ih je jednostavno položiti na tlo, no tada je potrebno pripaziti da zrak protječe i s donje strane jer, ako se snop ne osuši dovoljno dobro, bit će ga teško zapaliti.

I samo tako, napravili ste čarobni štapić čistoće!

Možete šetati svojim domom i mahati njime da bi nastao dim. Tradicionalno se koriste pera kako bi se (pri obredima) stvorilo što više dima.

Sretno kađenje!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s