Nazivi i značenja punog Mjeseca

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Dok većina punih Mjeseca u godini međusobno izgleda jednako, svaki od njih ima svoj jedinstveni naziv. Mnoge su kulture davale imena punim Mjesecima tijekom cijele godine, a običaj imenovanja svakog od njih potječe još od Indijanaca koji su pratili izmjenu godišnjih doba i kojeg su koristili pri identifikaciji cijelog (kalendarskog) mjeseca. Europski doseljenici su kasnije slijedili vlastite običaje i nadjevanje imena.

Iako su mnoga indijanska plemena imala vlastite nazive, najpoznatiji su oni koje je nadjenulo pleme Algonquin. S obzirom da lunarni mjesec u prosjeku traje oko 29,5 dana, datumi punog Mjeseca se pomiču iz godine u godinu. Slijede najčešći nazivi takvih punih Mjeseca i njihovo pojavljivanje u 2015. uz dodatno objašnjenje značenja njihovih naziva:

 1. vučji puni Mjesec (5. siječnja) – „Usred hladnoće i dubokog zimskog snijega, vučji je čopor gladno zavijao van indijanskog sela“.

Ovaj je Mjesec poznat i pod nazivom „Stari Mjesec“ ili „Mjesec nakon Badnjaka“ dok se u nekim plemenima nazivao „snježni puni Mjesec“os uma

 1. snježni puni Mjesec (4. veljače) – Ovo je doba godine obično obilježeno velikim snježnim padalinama što je otežavalo odlazak u lov pa su neka plemena ovaj mjesec nazivala i „gladni puni Mjesec“.
 2. crvljivi puni Mjesec (5. ožujka) – Ovo je mjesec u godini koji je obilježen topljenjem snijega, omekšavanjem zemlje i ponovnom pojavom kišnih glista koje mame ptice. Sjeverna su ga plemena običavala nazivati „Puni Mjesec vrana“ kad bi njihovo graktanje označavalo kraj zime ili „puni Mjesec smrznute kore“ jer bi se snježni prekrivač noću ponovo smrzavao. „Puni Mjesec biljnog soka“ je još jedan naziv nastao zbog pucketanja stabala javora što je bio poziv plemenima da krenu u prikupljanje slasnog soka.
 3. ružičasti puni Mjesec (4. travnja) – Divlji floks (cvijet ružičaste boje) je na područjima na kojima su živjeli Indijanci bio jedan od prvih znakova proljeća. Ostali popularni nazivi su „riblji puni Mjesec“ i „jajasti Mjesec“. Ove je godine ovo bio Mjesec kojeg je obilježila njegova potpuna pomrčina koja je trajala manje od 5 minuta.

Inače se prvi puni Mjesec u travnju, prema crkvenom kalendaru, naziva „vazmeni Mjesec“ jer određuje datum Uskrsa – prva nedjelja nakon njega.krvavi mjesec os uma

 1. cvjetni puni Mjesec (4. svibnja) – Svibanj je mjesec koji obiluje šarenim cvijećem. Ovaj je bio poznat još pod nazivima „puni Mjesec sadnje kukuruza“ ili „mliječni Mjesec“.
 2. jagodni puni Mjesec (2. lipnja) – Ovaj je Mjesec svoj naziv dobio po jagodama kojih u ovo doba godine ima u izobilju. Europljani su ovaj mjesec nazivali „ružin puni Mjesec“.
 3. srndaćev puni Mjesec (2. srpnja) – U srpnju mladi jeleni počinju dobivati rogove te je ovaj naziv nastao na temelju ove prirodne pojave. Ovaj se Mjesec često naziva i „grmoviti puni Mjesec“ jer je obično obilježen snažnim grmljavinama. Još jedan njegov naziv glasi „Mjesec sijena“.
 4. plavi Mjesec (31. srpnja) – Drugi puni Mjesec koji je pojavljuje u istom mjesecu obično dobiva ovaj naziv. Iako je pojava dva puna Mjeseca u istom kalendarskom mjesecu rijetkost, to se u prosjeku događa svake tri godine.
 5. jesetrini puni Mjesec (29. kolovoza) – U kolovozu se jesetre Velikih jezera i ostalih riječnih putova mogu, zbog njihove brojnosti, vrlo lako uloviti. Neka su plemena ovaj Mjesec nazivala „crveni puni Mjesec“ jer pri izlasku dobiva crvenkasti sjaj. Ostali nazivi su „Mjesec zelenog kukuruza“ ili „Mjesec žitarica“.
 6. žetveni puni Mjesec (28. rujna) – Žetveni puni Mjesec se uvijek javlja vrlo blizu najbliže jesenske ravnodnevnice. Kukuruz, bundeve, tikvice, grah i divlja riža (glavne indijanske sorte) su sada spremni za prikupljanje.

Ovaj će se Mjesec naći u potpunoj pomrčini koja će početi oko 2:30 sati i trajat će sve do njegovog zalaska u jutarnjim satima. To će također biti najveći puni Mjesec u 2015. godini, a kasnije tog dana će se nalaziti na svojem perigeju (najbliža točka Mjesečeve putanje).pomrčina

 1. lovački puni Mjesec (27. listopada) – Dok lišće otpada s grana, vrijeme je za lov na punašnu divljač. S obzirom da su se polja požnjela, lovci se sada mogu kretati preko pljeve i lakše uočiti plijen. Ovo je mjesec obavljanja priprema za nadolazeću zimu. Ovaj se Mjesec još naziva „Krvavi Mjesec“ ali to ne bi trebalo brkati s Potpunom pomrčinom Mjeseca koja se također naziva „Krvavi Mjesec“.
 2. dabrov puni Mjesec (25. studeni) – Ovo je vrijeme postavljanja zamki za dabrove, prije nego što se močvara smrzne, kako bi se dobilo ugodno i toplo krzno koje će štititi od zimskih hladnoća. Ovo je također vrijeme najveće aktivnosti dabrova.
 3. hladni puni Mjesec (25. prosinca) – Među nekim se plemenima ovaj Mjesec nazivao „puni Mjesec dugih noći“. Ovo je doba godine kad zima pokazuje svoje zube, a noći su vrlo duge i mračne. Ovaj Mjesec prati visoku putanju jer se nalazi potpuno nasuprot Suncu. Ponekad se nazivao i „Mjesec prije Badnjaka“.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s