Novootkriveni geoglifi u Peruu

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

 

Japanski znanstvenici su na Nazca visoravni u Peruu otkrili 24 nova geoglifa za koje pretpostavljaju da potječu između 200-te i 400-te godine p.n.e., što ih čini starijima od poznatih prikaza pauka, kondora ili majmuna.

Novootkriveni geoglifi su manji od od ostalih prikaza na tlu te se smatra da neki od njih prikazuju ljame. Crteži su napravljeni na stranama brda i mogu se jasno vidjeti, a veličina im varira od 5 do 20 metara. Profesor Masato Sakai, voditelj tima navodi da je tehnika kojom su napravljeni ovi geoglifi sasvim drugačija od one koja se koristila kod izrade većih geoglifa te se nada kako će njihovo proučavanje dovesti do više spoznaja o ljudima koji su ih izradili kao i o njihovim sposobnostima. Jedino ga brinu oštećenja, naime, ovo nalazište se nalazi vrlo blizu grada Nazca što povećava broj ljudi koji žele istražiti ovo područje. Neki od većih prikaza su već pretrpjeli štetu zbog ljudskog djelovanja.

Znanstvenici Sveučilišta Yamagata počeli su proučavati Nazca linije još 2004., a istraživački centar u Peruu su postavili 2012. Do sada su pronašli oko 400 drevnih linija te oko 50 geoglifa. Na žalost, zbog propadanja tla, teško je utvrditi točan oblik prikaza svih životinja, te za otkrivanje koriste trodimenzionalni skener i fotografije kako bi istaknuli degradirane linije i identificirati crteže. Sve u svemu, identificirali su pet različitih novih skupina prikaza. Znanstvenici ističu kako stalno dolaze do novih otkrića i sigurni su da postoji još linija koje će pronaći.

Nazca geoglifi pokrivaju nevjerojatnih 450 km2 i pripadaju među najveće zagonetke arheologije zbog njihove količine, veličine i kontinuiteta. Prikazuju živa bića, biljke i stilizirana imaginarna bića, kao i geometrijske likove duge nekoliko kilometara. Zapanjujuća značajka Nazca geoglifa je ta što se mogu u cijelosti vidjeti samo iz zraka, što dovodi do pitanja na koje još uvijek nema odgovora – zašto su napravljeni.

Izvori: The Telegraph, Ancient Origins

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s