Za 15 godina stiže mini ledeno doba

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Novi model, koji točnije nego ikada prije predviđa solarne cikluse, sugerira da će se Sunčeva aktivnost smanjiti za 60% i to između 2030. i 2040. godine, te bi se Zemlja tada mogla naći u onome što znanstvenici zovu mini ledeno doba.

Tako niska Sunčeva aktivnost nije viđena od zadnjeg mini ledenog doba, koje je dovelo do niza vrlo hladnih zima, posebno sjevernu hemisferu, između 1645. i 1715. godine. Predviđanje se temelji na Sunčevim ciklusima, koji se mijenjaju tijekom ciklusa koji traje između 10 i 12 godina. Od kada se ovo otkriće dogodilo prije 172 godine, znanstvenici se trude predvidjeti kako će svaki ciklus izgledati.

Tako je profesorica matematike Valentina Zharkova sa Sveučilišta Northumbria u Velikoj Britaniji predstavila novi model koji može predvidjeti kako će solarni ciklusi izgledati na temelju djelovanja dinamo efekta između dva sloja materije u sastavu Sunca i tvrdi kako se time može predvidjeti njihov utjecaj s točnošću od 97%.

Dinamo efekti su dio geofizikalne teorije koja objašnjava kako gibanje Zemljine vanjske jezgre pomiče provodljive tvari, kao što je tekuće željezo, preko slabog magnetskog polja za stvaranje električne struje. Ova struja također stupa u interakciju s kretanjem tekućine ispod površine Zemlje za stvaranje dva magnetska polja duž osi rotacije. Kada se ovaj model primjeni na Sunce, podrazumijeva se pretpostavka da isti učinci postoje i u dva podzemna sloja – jedan duboko u zoni konvekcije, a drugi blizu površine, a svaki fluktuira između sjeverne i južne hemisfere.

Profesorica Zharkova ističe kako predviđanje pokazuje 97% točnosti kada se gleda kombinacija efekata valova i njihovo uspoređivanje s raspoloživim podacima trenutnog Sunčevog ciklusa. Tako obrasci magnetskih valova pokazuju da će biti manje Sunčevih pjega u naredna dva solarna ciklusa. Ciklus 25, s vrhuncem u 2022. godini i ciklus 26, od 2030. do 2040. godine će imati značajno smanjenje Sunčeve aktivnosti.

Izvori: The Independent, Science Alert

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s