Dobročinstvo Zaklade Gates – mikročip za kontracepciju

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Poznata po više nego upitnoj filantropiji, Zaklada Billa i Melinde Gates ide dalje u spašavanju svijeta, ovaj put po svojoj dobro utemeljenoj agendi o prenapučenosti Zemlje. Tako između ostalog, nakon financijske potpore za cjepiva, sustava za praćenje te pravljenja pitke vode iz fekalija, Gates podupire razvoj mikročipa za kontracepciju kojim će se moći upravljati s daljinskim upravljačem.

Ovaj će se mikročip ugrađivati ispod kože, gdje će moći biti čak 16 godina i otpuštat će male količine hormona za kontracepciju te će ga žene pomoću daljinskog upravljača moći uključivati i isključivati po želji.

Do sada, Zaklada Gates je već poduprla razvoj ovog projekta kojeg provodi tvrtka Mikrochips Biotech iz Massachusettsa od strane MIT istraživača, sa svotom od 4,6 milijuna dolara. Moguće je da će se mikročip moći nabaviti već 2018. godine, ako se testiranja na ljudima, koja će uskoro započeti, pokažu uspješnima. Ideja o mikročipu za kontracepciju je potekla od samog Gatesa, koji je pri posjeti MIT laboratoriju upitao hoće li biti moguć razvoj implatanta kojim će se dugoročno kontrolirati trudnoća, a znanstvenici su ga uputili na tvrtku Mikrochips. Gates je odmah prepoznao genijalnost svoje ideje, no ne za moderne žene na Zapadu, nego za žene iz zemalja u razvoju, uočivši priliku za efikasnom metodom smanjenja populacije na svijetu.

Inače, razvoj medicinskih mikročipova koji će ubrizgavati lijekove “na daljinu” nije novost, ova tvrtka na tome radi već dugo, o čemu možete čitati ovdje, uz ne baš dovoljno promišljene posljedice. Naime, ovakvi implantirani mikročipovi će moći sadržavati bilo koji lijek, koji će se polako otpuštati u tijelo bez medicinskog nadzora, te nigdje nije navedeno što ako dođe do nuspojava ili štetnih posljedica, hoće li se moći pravodobno reagirati. Osim toga, s pravom možemo posumnjati kako nitko od nas neće znati što nam je zapravo ubrizgano pod kožu – lijek ili sustav za praćenje, sustav za kontrolu ili čak sustav za upravljanje. Jasno je da tehnologija ide dalje, te su razne mega kompanije, a između njih i farmaceutske, uvidjele svoj napredak u mikročipiranju, koje uvelike smanjuje troškove, a povećava prihode, no postajemo li mi time samo jedinica koja je kompjuterski povezana s farmaceutsko-industrijski-financijskim kompleksom?

I tako, čip po čip, i ispod naše kože naći će se puno malih tehnoloških čuda za sve i svašta, što će svakako olakšati muke onima koji ovise o unosu ogromnog broja lijekova. Moderna medicina i tehnologija i dalje neće raditi na preventivi i poboljšanju uvjeta života jer im to neće donositi korist, nitko osim nas samih nema koristi od zdravog čovjeka koji razmišlja svjesno o svom postojanju. Dakle, ako razmišljamo o razvoju umjetne inteligencije, ona je zaista na vratima, za koju godinu hodat ćemo kao roboti s više čipova pod kožom i daljinskih upravljača u džepovima, upravljajući svojim zdravljem na račun megakorporacija. Živi bili pa vidjeli…

Izvori: Washington Post, Huffington Post

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s