Neobične moći sedmog sina sedmog sina

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Čini se da je broj sedam čaroban u mnogim kulturama i često se veže uz mistične i vjerske osobine. Primjerice, u Bibliji piše da je Bog stvorio svijet u sedam dana, postoji Sedam svjetskih čuda, Sedam grčkih mudraca ili Sedam bogova sreće japanske mitologije. U folkloru, broj sedam igra značajnu ulogu i pri redoslijedu rođenja.

U Europi i SAD-u se dugo vjerovalo da je sedmi sin posebno sretan ili obdaren okultnim moćima dok sedmi sin sedmog sina posjeduje moć iscjeljenja. U Velikoj Britaniji je vladalo opće vjerovanje da je sedmom sinu suđeno da postane liječnik jer će intuitivno posjedovati to znanje, a to se vjerovanje proširilo i na sedmu kći sedme kćeri.

I u škotskim se mitovima prenosi vjerovanje da će sedma kći sedme kćeri biti obdarena vidovitošću dok se na području Irske vjerovalo da slina sedmog sina ima iscjeljiteljske moći. Slijedom tog vjerovanja, pri rođenju takvog djeteta se zahtijevala posebna svečanost: žena koja je primila dijete, trebala je u njegove ruke staviti neku stvar koja će mu u kasnijem životu koristiti pri iscjeljivanju. To je moglo biti nešto metalno (primjerice, srebrni novčić) ili nešto što se svakodnevno koristi (poput soli, pa čak i pramena kose). Na području Rumunjske se pak vjerovalo da će sedmo dijete postati vampir dok je Francuskom vladalo vjerovanje da sedmi sin može izliječiti kraljeve boljke.

No, nisu svi mitovi o sedmom sinu toliko benigni. Prema jednom praznovjerju, sedmi sin je sklon tome da postane žrtva prokletstva koje će ga pretvoriti u vukodlaka. Takvo stvorenje uglavnom postoji u južnoameričkim mitovima, osobito u Argentini, Brazilu, Paragvaju i Urugvaju. Prema ovom vjerovanju, vukodlak je sedmi i najmlađi sin zloduha Taua i smrtnice Kerane, a izgleda zastrašujuće. On će se u noći punog mjeseca, osobito ako ona pada u petak, pretvoriti u vukodlaka nakon što napuni 13 godina. Sličan mit je vladao i Njemačkom, a slijedio ga je običaj kojim je princ trebao biti pokrovitelj svakog sedmog sina rođenog u nekoj obitelji.

No, možda je najpoznatija ona legenda koja se nalazi u Bibliji, a prema kojoj je sedmi sin svojim rođenjem predodređen da bude „onaj koji stvara“ dok mu se istovremeno pripisuju atributi iscjelitelja, vidovite osobe i sretnika jer je riječ o posebno „odabranoj“ osobi čiji život ima posebnu svrhu.

Iako nije poznat izvor i razlog stvaranja mita vezanog uz sedmo dijete, zanimljivo je primijetiti da je to tema koja je očito svojstvena mnogim kulturama. Tijekom povijesti je o njoj napisano više od 200 knjiga i mnogi su umjetnici, osobito glazbenici, nju iskoristili pri stvaranju svojih uradaka: od velikog blues glazbenika Willia Dixona do Iron Maidena u novije doba.

„Rođen od žene sedmi sin

A on pak od sedmog sina

Ima moć iscjeljivanja

Ima moć vidovitosti

On je odabran

Tako je napisano

Tako će biti“ – Iron Maiden, „Seventh Son of a Seventh Son“

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s