Velika financijska injekcija potrazi za inteligentnim vanzemaljskim oblikom života

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Na press konferenciji održanoj u ponedjeljak, 20.07.2015. u Londonu,Stephen Hawking je objavio veliku financijsku potporu ruskog tajkuna Jurija Milnera u iznosu od 100 milijuna dolara kojom će poduprijeti projekt “Breakthrough Listen”, potragu za vanzemaljskim inteligentnim oblicima života u Svemiru.

Osim financijske potpore, ustanovljena je i radna skupina iskusnih i istaknutih znanstvenika, poput Geoffrey Marcya, astronoma koji je otkrio većinu egzoplaneta te profesora Bailesa koji je pronašao znakove života na nekim planetima. Okupljeni znanstvenici nisu iznijeli nikakve tvrdnje o potrazi niti o eventualnim uspjesima, već su istaknuli kako će šanse o pronalasku vanzemaljske inteligencije svakako porasti, budući da se do sada po tom pitanju nije radilo baš puno.

Potraga za vanzemaljskom inteligencijom (SETI) traje od 1960. godine, kada je znanstvenik Frank Drake (koji se također priključio ovom projektu) potražio radio signale iz susjednih zvijezda. No, SETI Institut ne financira vlada, pa je primoran oslanjati se na sveučilišta i neke privatne organizacije. Ova financijska potpora Jurija Milnera će omogućiti daleko veći broj sati istraživanja na najboljim instrumentima, odnosno, omogućit će znanstvenicima prikupljanje podataka koje su inače prikupljali kroz godinu, da prikupe u samo jednom danu. Podaci će biti dostupni javnosti, tako da će svatko moći pomoći u potrazi. Također, dio sredstava će se utrošiti na poboljšanje signalne tehnike.

Milner navodi da čovječanstvo duguje samo sebi odgovor na pitanje jesmo li sami u Svemiru, i iako nema velika očekivanja, moguće je da će se naći nešto što se uopće nije ni tražilo. S druge strane, prof. Bailes je oprezan i upozorava da stupanje u kontakt s vanzemaljskom inteligencijom koja je sposobna odaslati snažne signale prema Zemlji može biti opasno, zbog vjerojatnosti da su daleko napredniji od nas. Također je dodao kako se znanstvenici nadaju, ako ulove vanzemaljski signal, da će to biti neki uzorak kojeg ljudi mogu prepoznati, poput prostih brojeva. No, prema njegovim predviđanjima, dok ustanove kako odgovoriti na takav signal, proći će jako puno vremena, mnogi će znanstvenici već odavno biti pokopani.

Dakle, preostaje nam samo čekati rezultate, ali i nadati se kako će vanzemaljska inteligencija koja će eventualno stupiti u kontakt s nama – biti miroljubiva.

Izvori: Washington Post, The Independent

Leave a comment