Na Aljaski otkriveno drevno morsko čudovište

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Fosilni ostaci drevnog morskog reptila izuzetno dugog vrata i udova koji podsjećaju na vesla su nedavno otkriveni na nevjerojatnom mjestu: litici planine Talkeetna na Aljaski. Iako to nije područje na koje bi se bilo koji paleontolog uputio u svrhu istraživanja raznolikosti oceanskog ekosustava, ovdje je ipak pronađen dokaz o postojanju 70 milijuna godina starog mora iz doba krede, a u kojem su se nekada nalazili prvi elasmosauri.

Elasmosaur je morski gmaz koji je živio u vrijeme dok su dinosaurusi lutali Zemljom. Ova je vrsta imala najduži vrat od svih plesiosaura s 36 do 72 komada kralježaka i snažnim perajama koje su ga činile vještim plivačem. Elasmosaur je poznat upravo zbog svojeg izuzetno dugačkog vrata i relativno male lubanje.

Os uma elsamosaur
Ostaci elsamosaura

S obzirom da se pronađeni ostaci još uvijek nalaze na mjestu pronalaska, duljina punog kostura još nije izmjerena, no Patrick Druckenmiller, kustos sa Sveučilišta muzeja sjevera Aljaske, a koji ga je posjetio u lipnju, procjenjuje da duljina životinje iznosi oko 7,6 metara dok duljina vrata čini skoro polovicu ukupne duljine tijela.

Neuobičajena duljina vrata ove životinje je bila uzrokom zanimljive teorije koja se pojavila 30-ih godina prošlog stoljeća kad je sugerirano da je mitsko čudovište Nessie zapravo plesiosaur (eventualno elasmosaur) koji nije izumro zajedno sa svojom vrstom. No, Druckenmiller kaže da je ova teorija neodrživa jer plesiosaur ne bi mogao svoju glavu držati iznad vode poput labuda (s obzirom da  je to česti prikaz „Čudovišta iz Loch Nessa“).

os uma nessie
Jedna od navodnih fotografija Nessie

Ali ono što jest istina je to da se ova vrsta često nalazila na neuobičajenim mjestima što pokazuje i posljednje otkriće na visini od 2.743 metara što je daleko iznad razine mora. Dakle, kako su se ostaci našli ondje? „Stijene u kojima je pronađen kostur su pred 70 milijuna godina činile dno morske površine. U to se vrijeme ocean protezao do južne granice područja koje je danas poznato kao Aljaska,“ rekao je Druckemiller i dodao da je tektonska aktivnost uzrok uzdizanja morskog dna do današnje visine.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s