Kratka zanimljivost – Biorazgradivi pogrebni spremnici koji groblja pretvaraju u šume

U posljednjih nekoliko desetljeća pojavilo se više ideja kojima se pokušalo groblja učiniti više “zelenim” i ekološkim mjestima, što uključuje i koncept pretvaranja ostataka naših preminulih u kompost. Nova ideja talijanskih dizajnera ide korak dalje i predviđa sadnju “svete šume” kojoj bi tijela pokojnika služila kao prirodno gnojivo.

Koncept kapsula Mundi koristi jajolike spremnike napravljene od biorazgradive škrobne plastike kao ljesove, u kojima se tijela nalaze u fetalnom položaju. Pokapaju se ispod zemlje, a iznad njih se sadi mlado drvo ili sjeme drveta koje će za rast koristiti hranjive tvari nastale razgradnjom tijela pokojne osobe.

Ovaj koncept još uvijek ne postoji kao opcija, već samo kao ideja, dijelom i zbog propisa, no dizajneri se nadaju da će u budućnosti ova vrsta pokopa biti dopuštena, čime bi se stvorili memorijalni parkovi prepuni drveća i ostalog bilja. Osim ekološkog aspekta očuvanja planete, stabla bi zamijenila hladne nadgrobne spomenike i bila bi živi spomenici na naše voljene.

Izvor: Inhabitat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s