Prehrambena i zdravstvena superiornost devinog mlijeka

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Iako ima specifičan, više slaniji i vodeniji okus, devino mlijeko se probija na tržište kao superiornija namirnica u odnosu na kravlje mlijeko.

Osim na Bliskom istoku, deve se radi mlijeka uzgajaju i u Africi, Kini, Rusiji, Indiji te Americi, gdje su predvodnici ovog uzgoja Amiši koji su glavni zagovornici ljekovitosti devinog mlijeka, posebno zbog svojstva ublažavanja simptoma kod autizma i poremećaja pažnje.

Prehrambene vrijednosti devinog mlijeka u odnosu na kravlje su očite, po sastavu je najsličnije ljudskom majčinom mlijeku te ima manje laktoze, čime je probavljivije, više razine kalija, magnezija, bakra, mangana, natrija i cinka. Također ima 10 puta više željeza i tri puta više vitamina C. Ima i veći udio nezaisćenih masnih kiselina, kao i vitamina B te sadrži više masnoća i proteina.

Znanstvenim studijama je utvrđeno i da devino mlijeko posjeduje ljekovita svojstva te da između ostalog liječi:

Rak – u jednoj je studiji otkriveno da tvar laktoferin iz ovog mlijeka djelotvorno sprječava umnožavanje kancerogenih stanica kod osoba koje pate od raka debelog crijeva, na način da se veže uz željezo, te da ima potencijal zaustavljanja DNA oštećenja. U ispitivanju se pokazalo 56% smanjenje kancerogenih stanica u roku od 48 sati od primjene laktoferina na stanice raka debelog crijeva. U drugoj studiji su zabilježena sprječavanja širenja i preživljavanja kancerogenih stanica kod raka jetre i dojke.

Dijabetes – devino mlijeko također sadrži i visoke doze inzulina ili proteina nalik inzulinu koji se apsorbira brzo i ne koagulira u želučanoj kiselini čime ono postaje odličan lijek protiv dijabetesa. Osim toga, u studiji na miševima je dokazano da sirutka od sira iz devinog mlijeka uzrokuje zacjeljivanje i zatvaranje rana.

Alergije – studija provedena na djeci alergičnoj na mlijeko i drugu hranu, koja nisu odgovarala na konvencionalne tretmane, davano je devino mlijeko čime su došli do iznimnih rezultata. Vjeruje se da imunoglobulini iz ovog mlijeka imaju ključnu ulogu u smanjenju alergijskih simptoma.

Lajmska bolest – devino mlijeka ima sposobnost suzbijanja spirohete, bakterije koja uzrokuje ovu bolest.

Hepatitis – tretmani kod bolesnika oboljelih od hepatitisa pokazuju smanjenje i rješavanje upale, a hranjiva svojstva poboljšavaju zdravu funkciju jetre.

Alzheimerova bolest – studija provedena na bolesnicima u ranoj fazi pokazuje značajan učinak u ključnim područjima.

Sveukupno, dokazano je da devino mlijeko ima antivirusna, antifungalna i antibakterijska svojstva, jača i čuva dobre crijevne bakterije čime podržava i modulira imunološki sustav.

Izvori: LIVESTRONG, HubPages

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s