Otkrivena nova ljudska vrsta!

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Znanstvenici su u listopadu 2013. objavili da su u dubini podzemnog sustava spilja u južnoj Africi otkrili fosilizirane ljudske ostatke. Njihova su iskapanja rezultirala s 1.550 primjeraka kosti i zuba čija je analiza zapanjila javnost jer istraživači tvrde da fosili predstavljaju dosad nepoznatu vrstu našeg roda – Homo naledi!

Naziv se odnosi na spilju u kojoj su se kosti i ostali ostaci krili svih ovih godina, dok naledi na lokalnom sesotho jeziku znači „zvijezda“. Znanstvenici sa Sveučilišta Witwatersrand iz Johanseburga u svoja su dva rada objavljena u časopisu eLife  naveli da otkriveni fosili predstavljaju najveći uzorak neke ljudske vrste na jednom mjestu iskapanja na svijetu. Također, smatraju da je do sada iskopan samo dio fosila i da se u spilji krije još mnogo primjeraka. Za sada su iskopani ostaci 15 osoba.

Uz to što je ljudska vrsta dobila novog člana obitelji, ovo otkriće ukazuje na to da su njezini pripadnici namjerno sahranjivali tijela preminulih u udaljenim i poprilično nepristupačnim spiljskim komorama, što je običaj za kojeg se do sada smatralo da ga je prakticirao samo moderan čovjek.

Fosili pokazuju kombinaciju primitivnih značajki koje podsjećaju na naše pretke australopitecine (uključujući Lucy i njezin rod) i one koji se povezuju s vrstom Homo. Primjerice, zdjelica Homo naledija je trapezastog oblika kao što su to imali australopitecini dok noge i stopala nalikuju onima Homo sapiensa. Slično tome, lubanja kombinira mali moždani dio s lubanjom koja inače izgleda kao ona ranog Homo sapiensa. Zubi su maleni kao kod modernog čovjeka dok je treći kutnjak veći od drugog što je obrazac koji se inače povezuje s australopitecinima. Gornji udovi (ramena i prsti) odgovaraju australopitecinima dok zapešća i dlanovi odgovaraju Homo sapiensu.

„Sve to kombinirano zajedno predstavlja, za nas, doista neobično stvorenje,“ rekao je Lee Berger, paleoantropolog sa sveučilišta u Johanesburgu.

Uz visinu od oko 1,5 metra, maleni mozak, spretne ruke i tijela građenog za uspravno hodanje i penjanje, ova bića predstavljaju jedinstven mozaik koji otkriva novu vrstu, a koja je, zbog mnogih značajki koje nalikuju rodu Homo, dodijeljena upravo njemu iako još nije jasno gdje će se naći na obiteljskom stablu roda Homo, osobito jer starost kostiju još uvijek nije određena.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s