Kratka zanimljivost – Bebe koje spavaju na životinjskoj koži imaju manje šanse za razvoj alergija

 

Njemački znanstvenici su otkrili da su bebe, koje su spavale na životinjskoj koži u prva tri mjeseca života, imale manju vjerojatnost od razvoja astme i alergije u dobi od deset godina. Zaštitu jačanjem njihovog imuniteta su im pružili mikrobi koji se mogu pronaći u životinjskoj koži.

Istraživanje je pratilo 2.441 zdravih beba do dobi od deset godina, od kojih je 55% spavalo na životinjskoj koži u prva tri mjeseca života. U dobi od šest godina, one bebe koje su spavale na životinjskoj koži su imale 79% manje izgleda za razvoj astme, u usporedbi s bebama koje su spavale na uobičajen način. U dobi od deset godina, djeca su imala 41% manje izgleda za razvoj astme.

Ovo istraživanje podupire hipotezu da pretjerana higijena kojom je današnje moderno društvo postalo opsjednuto čini zapravo više štete nego koristi našem imunološkom sustavu. Naime, kako bi se imunitet potaknuo, neophodno je da u ranoj dobi budemo izloženi nekim sasvim uobičajenim alergenima iz naše okoline. Ranija istraživanja su također potvrdila ove nalaze, te su istaknula da su uzimanje hrane s poda, držanje kućnih ljubimaca i redovito ljubljenje s rođacima neki od najboljih načina za obranu od alergije poput astme.

Izvor: Daily Mail

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s