Britanski znanstvenici traže dozvolu za genetsku modifikaciju ljudskih embrija

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Izigravanje boga sa zakonima i savršenim redom prirode je upravo dobilo novi smjer – znanstvenici u Velikoj Britaniji su zatražili dozvolu za genetsku modifikaciju ljudskih embrija u sklopu istraživačkog projekta najranijih faza ljudskog razvoja i to samo nekoliko mjeseci nakon što su kineski istraživači objavili da su uspješno promijenili DNK ljudskih embrija.

Kathy Niakan, znanstveni stručnjak za matične stanice Francis Crick instituta u Londonu je zatražila dozvolu za genetsko uređivanje ljudskih embrija od strane regulatornih agencija, a u priopćenju se navodi kako će se za istraživanje koristiti donirani embriji koji su višak nastao nakon umjetne oplodnje. Tvrdi se da će se istraživanja na embrijima obavljati samo tijekom dva tjedna, nakon čega će biti uništeni te da se neće koristiti za implataciju s ciljem postizanja trudnoće. Znanstvenici žele pronaći gene koji imaju ulogu u prvih nekoliko dana ljudske oplodnje, kada embrio razvija sloj stanica koje kasnije čine posteljicu te bi ovo istraživanje moglo pomoći znanstvenicima da shvate zašto, na primjer, neke žene doživljavaju spontane pobačaje. Autoriteti agencije za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA) nisu još odobrili ovaj zahtjev, ali se očekuje da će biti odobren u skladu sa zakonima koji dozvoljavaju pokuse na embrijima pod uvjetom da će biti uništeni u roku od 14 dana.

Tehnika genomskog uređivanja Crispr/Cas9 je jeftina, jednostavna, učinkovita i iznimno precizna te je usvojena od strane znanstvenika zastrašujuće vratolomnom brzinom, no neki ipak upozoravaju na moguće probleme. Osim velikog moralnog pitanja korištenja samog života u začetku tu su i pitanja o sigurnosti mogućih modifikacija ljudskih spermija, jajašca i zametaka prije nego li je apsolutno sigurno što bi takva promjena donijela. Ako pogledamo kakvi su učinci genetske modifikacije biljaka, samo to je dovoljno da shvatimo kako je poigravanje s prirodom kontaproduktivno, te možemo pretpostaviti kakve bi bile kratkoročne i dugoročne posljedice genetske manipulacije ljudskih embrija.

Za sada se potencijalna primjena uređivanja genoma može se podijeliti u tri kategorije: prva i najviše podržana od strane znanstvenika ima cilj liječenje, druga uključuje genetske promjene u ljudskim jajašcima, spermijima i embrijima u svrhu temeljnih istraživanja u koju pripada i ovo istraživanje, a treća i najviše kontroverzna kategorija ima cilj ispravljanja loših gena koji uzrokuju razorne bolesti.

Ideja o uređivanju embrija u svrhu ispravljanja gena je još uvijek futuristička i za sada to nije predloženo od strane znanstvenika jer sam postupak nije dovoljno siguran za kliničko korištenje. Glavni razlog za brigu je da bi promjene DNK embrija mogle imati nepoznate štetne posljedice za organizam, a također, da bi se eventualna genetska oštećenja nasljeđivanjem prenijela na iduće generacije. Drugi realni problem je mogućnost kreiranja dizajniranih beba. Međunarodni stručnjaci pri konzorciju za matične stanice, etiku i zakone ističu kako još nisu odobrili rađanje GM beba no navode kako bi uporaba ovakve tehnologije u ljudskoj reprodukciji bila sasvim moralno prihvatljiva, ako se ispune svi sigurnosni uvjeti.

Nacionalni institut za zdravlje SAD-a je izglasao moratorij na financiranje ovakvih istraživanja od strane vlade, no također nisu odbacili mogućnost da će se u budućnosti ova procedura obavljati, ako budu zadovoljeni sigurnosni kriteriji, s ciljem ispravljanja loših gena i prevencije teških bolesti. No, ovo zaista treba primiti s velikom rezervom, jer je poznato da su upravo u Americi rođena genetski manipulirana djeca i to još krajem 20. stoljeća. U tom slučaju, u neoplođena jajašca neplodnih majki su umetnuti dodatni geni ženskog donora kako bi se postigla plodnost te su tako genetski testovi provedeni na nekoj od rođene GM djece potvrdili da su naslijedili DNK od tri roditelja. Dakle, ovdje se radilo o prijenosu genetskog materijala kod 30-ero djece i do danas nije objavljeno ništa o zdravstvenom stanju te djece. Institut za reproduktivnu medicinu i znanost je tek 2014. godine počeo s praćenjem jednog broja GM djece, danas adolescenata, no rezultati praćenja nisu objavljeni.

Iako se i to smatra genetskom manipulacijom, genetsko uređivanje tehnikom Crispr/Cas9 koju su proveli kineski znanstvenici i za što se zalažu britanski je daleko više zastrašujuće jer taj put direktno vodi ka svim mogućim malverzacijama s genima, odnosno mogućem stvaranju elitne kategorije ljudi koji će imati odabrane gene, a sve to bez saznanja o mogućim posljedicama. Dobrodošli u budućnost vaših noćnih mora…

Izvori: The Guardian, BBC, Daily Mail, Techcrunch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s