10 mjesta koje ne možete posjetiti

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Svijet je prepun tajnih i ekskluzivnih mjesta za koje nismo nikada ni čuli ili ih jednostavno ne možemo posjetiti niti kad bismo željeli. Ta su mjesta zatvorena za javnost iz raznih razloga, no to ne znači da o njima ne možemo ništa znati ili ih upoznati makar na ovaj način.

Mezhorye

Mezhgorye os uma

Mezhorye je grad u Rusiji čiji je projekt izgradnje započeo 1979. godine. Vjeruje se da u njemu žive ljudi koji inače rade na Yamantawu, najvišoj planini južnog Urala, a koja se nalazi u blizini jednog od posljednjih ruskih nuklearnih laboratorija, Chelyabinsk-70. Na njezinom vrhu su se nalazila dva garnizona (Beloretsk-15 i Beloretsk-16), a možda i treći (Alkino-2) koji su tijekom kasnih 90-ih postali grad naziva Mezhorye u kojem, kako se procjenjuje, živi oko 30.000 osoba. SAD su u to doba putem satelita otkrile da se ondje odvijaju veliki projekti iskapanja te su stoga od Rusije tražile odgovor na pitanje što se ondje događa.

Ruska je vlada pružila razna objašnjenja. Rečeno je da je to rudnik, zatim spremište za rusko blago, prostor koji služi kao spremište hrane te bunker za vođe u slučaju nuklearnog rata. Ruski je ministar obrane u vezi toga rekao:

„Ministarstvo obrane Rusije ne prakticira informiranje stranih javnih medija o objektima, što god oni bili, a koji su u izgradnji što je u interesu jačanja sigurnosti Rusije.“

Također je primijećeno da je objekt povezan željezničkom mrežom.

Vatikanski tajni arhivi

Paradoksalno je što vatikanski arhivi nisu klasificirani kao tajni i moguće je dobiti uvid u svakog od njih. Nazivaju se tajnima, ali to se ne odnosi na moderno značenje ove riječi koja bi značila „povjerljivi“ i možda bi prikladniji naziv bio „privatni“ jer je riječ o papinom privatnom vlasništvu. Sve što je potrebno jest predati zahtjev za uvidom u bilo koji dokument i on će vam postati dostupan. Jedini dokumenti koji će ostati nedostupni su oni koji nisu stariji od 75 godina i to da bi se zaštitile diplomatske i vladine informacije. Procjenjuje se da se ondje nalazi oko 84 km polica dok se samo u selektivnom katalogu nalazi 35.000 svezaka.

Klub 33

Klub 33 os uma

Riječ je o privatnom klubu koji se nalazi usred Disneylanda u New Orleansu i koji se službeno održava kao tajna značajka ovog tematskog parka. Članovi i njihovi gosti imaju ekskluzivan pristup Klubu 33 koji nije otvoren za javnost.

Otvoren je u svibnju 1967. kao tajno mjesto na kojem se zabavljaju poznate osobe, političari i investitori. U njemu se nalazi bar i predstavlja jedino mjesto u Disneylandu na kojem se poslužuje alkohol iako park posjeduje dozvolu točenja alkohola na cijelom području. Naknada za uključenje u klub iznosi 25.000 dolara plus godišnju članarinu od 10.000 dolara, što između ostalog uključuje i parkirno mjesto. Lista čekanja iznosi 14 godina dok je članstvo ograničeno na 500 osoba.

O porijeklu naziva se špekulira i najčešće se smatra da mu ga je, kao slobodni zidar i član te skupine, kao šifru nadjenuo Walt Disney jer je broj 33 važan kad je o njima riječ. Postoje razna nagađanja o pravoj ulozi Kluba 33 kao i o tome što se točno ondje nalazi i čime je sve opremljen, no njegovi članovi su ipak jedini koji znaju pravu istinu.

Moskovski metro-2

Ponovno u Rusiji. Metro-2 u Moskvi je navodni tajni podzemni sustav koji paralelno prati javni moskovski metro. Navodno je izgrađen još u Staljinovo vrijeme te mu je ruska tajna služba nadjenula kodni naziv D-6. Služba sigurnosti Ruske Federacije i/ili uprava moskovskog metroa nisu nikada potvrdile, ali ni zanijekale njegovo postojanje, no nagađa se da postoji te da povezuje Kremlj sa Službom sigurnosti, državnu zračnu luku u Vnukovom-2 te podzemni grad Ramenki, ali i ostale lokacije od nacionalne važnosti.

S obzirom da njegovo postojanje nije službeno potvrđeno, teško je biti siguran, no priče o njemu su vrlo raširene, pa je u tom slučaju možda ipak moguće reći da „gdje ima dima, ima i vatre“.

Klub bijelih džentlmena

Klub bijelih džentlmena os uma

Ovo je još jedan ekskluzivan klub kojeg je 1693. u Londonu utemeljio Talijan Francesco Bianco kako bi ondje mogao prodavati tada novootkrivenu vruću čokoladu. Danas je poznat po svojoj „knjizi klađenja“ u kojoj su navedene razne oklade koje su često i bizarne. Primjerice, jedna od poznatijih je oklada u iznosu od 3.000 funti pri čemu su se dvije strane kladile koja će kišna kap prva skliznuti niz prozorsko staklo.

Ono što Klub bijelih džentlmena čini mjestom kojeg ne možete posjetiti jest činjenica da su žene isključene iz njegovog članstva dok muškarci koji to žele mogu to ostvariti samo ako ih pozove član kojeg podržavaju još dvojica. Neki od njegovih današnjih članova su princ Charles i William, vojvoda od Cambridgea, Conrad Black te Tom Stacey. Prema svemu sudeći, mala je vjerojatnost, dakle, da ćete ikada posjetiti ovaj klub osim ako niste član kraljevske obitelji (jednom je napravljen izuzetak te ga je posjetila kraljica Elizabeta II) ili osoba koja je vrlo utjecajan političar ili umjetnik.

(nastavlja se)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s