Svatko od nas odašilje jedinstveni oblak mikroba

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Upravo u trenutku dok ovo čitate, vi oko sebe odašiljete svoj osobni mikrobiološki oblak koji je jedinstven i ostat će u prostoriji i nakon što ju napustite. Istraživanje je pokazalo da se posebnost svakog tog oblaka može usporediti s otiscima prstiju – ne postoje dva jednaka i mogu se koristiti pri identifikaciji osobe.

Mikrobioma, kako to znanstvenici nazivaju, kolonija je korisnih mikroorganizama koji žive u i van ljudskog tijela, uglavnom u probavnom traktu i na koži. No, nedavna je studija otkrila da se ti mikroorganizmi odašilju u zrak koji okružuje pojedinca. Znanstvenici su iz dezinficirane eksperimentalne komore izolirali i ispitali uzorke zraka koji su sadržavali mikrobiološke oblake 11 različitih osoba. Otkrili su da se svaka ta osoba može identificirati temeljeno na sastavu pojedinog oblaka i unutar četiri sata boravka u prostoriji.

„Očekivali smo da ćemo u zraku koji okružuje osobu moći otkriti ljudsku mikrobiomu, ali iznenadili smo se kad smo otkrili da većinu osoba možemo identificirati samo na temelju uzorkovanja njihovih mikrobioloških oblaka,“ izjavio je u priopćenju glavni autor studije i postdoktorski istraživač sa Sveučilišta u Oregonu, James F. Meadow.

U zraku oko ljudi koji su sudjelovali u istraživanju otkrivene su bakterije kao što su Streptococcus (koja se obično nalazi u ustima) i  Propionibacterium i Corynebacterium (koje obično obitavaju na koži). Iako su ovo mikrobi koji često prate ljude, ono što je otkriveno jest to da se kod svake osobe javljaju u specifičnoj kombinaciji.

Ako uzmemo u obzir da skoro 90% svojeg života provodimo u zatvorenim prostorima, logično je zaključiti da naši mikrobiotski oblaci koloniziraju mjesta na kojima živimo i radimo kao i ljude koji nas okružuju.

„Stoga je nekako zanimljivo razmišljati o tome kako se među osobama koje zajedno rade ili koje općenito dolaze u međusobnu interakciju šire i prenose oku nevidljivi putnici dok mi o tome ništa ne znamo,“ dodao je Meadow.

Ovo saznanje će zdravstvenim djelatnicima pomoći da shvate mehanizam razmjene bolesti putem zraka, ali i forenzičnoj znanosti pri otkrivanju osoba s obzirom da je riječ o jedinstvenim mikrobiološkim potpisima.

Dakle, slijedeći put kad stupite u dodir s osobom koja je bolesna i nakon toga operete ruke kako se ne biste zarazili, sjetite se da je možda već kasno i uzaludno jer ste samim približavanjem udahnuli neke od mikroba koje osoba odašilje.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s