Miris tijela u starijoj dobi

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

U tekstu Najprivlačniji miris je prirodan miris vašeg tijela otkrili smo da je u mladosti doista tako i da će naši prirodni mirisi, potaknuti hormonima, biti vrlo privlačni suprotnom spolu i da ih nije nužno uvijek „maskirati“. No, u starijoj dobi se miris tijela mijenja te dobiva specifičan vonj kojeg nije moguće prikriti umjetnim i drugim parfemima.

Svjesni smo da svakoga dana starimo i da se naša tijela mijenjaju, a zajedno s očitim vanjskim promjenama dešavaju se i one unutarnje. Koža je jedan od organa na kojem su promjene vezane uz dob najviše vidljive: ona dehidrira, gubi elastičnost i tonus, a sve se to događa i u potkožnom sloju gdje pritom dolazi do tzv. kataboličkih reakcija koje uzrokuju oslobađanje mirisnih molekula.  Nekoliko je istraživača zaključilo da je najizraženija kemikalija koja uzrokuje specifičan miris u starijih osoba u stvari spoj nazvan 2-nonenal, koji se oslobađa razgradnjom masnih kiselina kisikom. Kada taj spoj dođe u dodir s bakterijama na površini kože on rezultira specifičnim vonjem.

Istraživači su otkrili 2-nonenal samo kod osoba starijih od 40 godina. Čini se da se njegove razine s godinama samo povećavaju. Dok čimbenici koji utječu na okoliš i životni stil također mogu utjecati na tjelesni miris, 2- nonenal je odgovoran za izrazit, pomalo neugodan miris povezan sa starijim ljudima.

No, iako je riječ o mirisu koji s  godinama zahvaća mikrobiološko polje koje okružuje svakoga od nas, svatko će ga svojim životnim stilom dodatno „obogatiti“. Naime, drugi opći uzrok mirisa je dehidracija. Starijim osobama je prirodno teško konzumirati količinu vode koju tijelo zapravo treba što sve izlučevine koje izlaze iz tijela čini „koncentriranim“ pa je i miris koji nastaje tada snažniji. Također, velika količina farmaceutskih lijekova koja se u poznijim godinama više konzumira može uzrokovati prevalenciju tog specifičnog mirisa.

Naravno, iako higijena nije glavni uzročnik, ona ipak igra jednu od uloga kod stvaranja tjelesnog mirisa. Starije osobe se često ne mogu redovito kupati i održavati higijenu na visokoj razini što pridonosi stvaranju poznatog mirisa starije osobe.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s