Padate li na obmane na društvenim mrežama?

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Sigurno ste primijetili kako je naslovnica Facebooka ponovno zakrčena kopiranim, dugačkim statusima o privatnosti. Ako je tako, to vaši prijatelji (a možda i vi sami) ponovno nasjedaju na neprovjerene priče i što je još gore, dijele ih nemilice.

Teško je shvatiti zašto ljudi tako vole dijeliti razne objave koje veze nemaju sa stvarnošću, i to bez da razmisle o tome što zapravo pišu i dijele. Mnogi se pravdaju riječima – za svaki slučaj, što je otprilike u istom rangu s praznovjernim ponašanjem kada nekome crna mačka prijeđe put. Društveni mediji su odličan poligon za širenje polu istina, ne istina i izmišljotina, jer lakovjernih na svijetu ima jako puno, a još je više onih koji ne žele razmišljati svojom glavom. Najgore je od svega kada takve stvari šire oni koji se inače busaju u prsa pozivajući se na svoj razum i istraživanje i koji su na neki način stekli nekakvu reputaciju ozbiljne osobe kojoj većina vjeruje. Tada se takve lažne obavijesti šire poput požara.

Dakle, ovih dana ponovno kruže “pravno obvezujuće” poruke o zaštiti vaših fotografija i osobnih informacija, a ta obmana cirkulira još od 2012. godine na svim mogućim jezicima svijeta u raznim varijantama, a glasi otprilike ovako:
“Ovom izjavom ne dopuštam Facebooku ili bilo kojoj osobi povezanoj s Facebookom korištenje mojih slika, informacija ili postova, bilo prošlih ili budućih. Ovom izjavom dajem obavijest Facebooku da je strogo zabranjeno objavljivati, kopirati, distribuirati itd., itd… Ako ne objavite ovu izjavu barem jednom to će omogućiti korištenje vaših fotografija kao i informacija…”

Drugi statusi navode da će se objavljivanjem kopiranih statusa omogućiti korisniku da ne mora platiti mjesečnu pretplatu u iznosu od 5,99 funti kako bi njegove postavke mogle ostati privatne, a ne javne. Ovaj tip poruka je još stariji i kruži bar od 2011. godine:

“Od sada je to službeno i objavljeno je u medijima! Facebook je upravo objavio cijenu od £ 5.99 (9.10 $) da bi vaši statusi mogli ostati na opciji “privatno”. Ako kopirate i zalijepite ovu poruku na svoj status, onda će ta opcija za vas biti besplatna. Morate kopirati, a ne dijeliti. … Ako to ne napravite, već sutra vaši postovi mogu postati javni… Uostalom, ne košta vas ništa da jednostavno kopirate i zalijepite.

Naravno da su obje poruke čista glupost, baš kao i one informacije o tome da Facebook plaća za dijeljenje slika. Uostalom, o pravima i odgovornosti se svaki korisnik može informirati na samom Facebooku gdje jasno stoji: “Vi imate vlasništvo nad svim sadržajem i informacijama koje objavljujete na Facebooku, a kako ćete ih dijeliti možete kontrolirati putem vaših postavki privatnosti i aplikacija.” Dalje se navodi da dajete Facebooku pravo na korištenje bilo kojeg vašeg privatnog sadržaja poput fotografija ili video uratka, bez naknade, sve dok oni postoje na Facebooku.

Najvažnije od svega je da na samom Facebooku imate odgovore na sva vaša pitanja, konkretno, radi se o “Pravilima o upotrebi podataka” i tamo među ostalim stoji nešto što je sasvim logično:
“Na koji ćemo vas način obavijestiti o izmjenama u pravilima? O izmjenama ovih pravila prethodno ćemo vas obavijestiti te ćemo vam dati priliku da pregledate i komentirate izmijenjena pravila prije nego što nastavite s upotrebom naših usluga.”

Na kraju, ovaj članak ne služi kao reklama za Facebook već je napisan u edukativne svrhe, bez obzira radi li se o društvenim mrežama ili informacijama podijeljenim na nekim od novinarskih portala – provjeravajte svaku informaciju koju pročitate, ako nema informacija na vašem jeziku, ima na nekom drugom. Razmislite prije nego povjerujete u bilo što i ne nasjedajte, ne vjerujte i ne dijelite gluposti.

Izvori: CBS News, The Telegraph

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s