Otkriveno 7 novih kanabinoida

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Analiza cijelog spektra kanabinoida iz kanabisa je vrlo zahtjevna, osim što traje dugo, ona i puno košta te zahtjeva specijaliziranu opremu. Upravo se zato većina laboratorija posvećuje istraživanju samo dva kanabinoida – THC-u i CBD-u, dok je cijeli spektar ostalih, koji u cjelini čine ovu biljku tako ljekovitom, nepravedno zanemaren.

Ovo su razlozi zašto znanost o kanabisu i kanabinoidima tako sporo napreduje, no to ipak ne obeshrabruje sve znanstvenike. Tako su istraživači Sveučilišta u Mississippiju, uz pomoć ekstrakcijskog procesa i 9 kilograma vrlo potentnog cvijeta kanabisa, uspjeli izolirati i identificirati 7 novih kanabinoida čime se ukupan broj poznatih kanabinoida popeo na 111.

Novo otkriveni kanabinoidi su:

8α-hydroxy-Δ(9)-tetrahydrocannabinol (1),

8β-hydroxy-Δ(9)-tetrahydrocannabinol (2),

10α-hydroxy-Δ(8)-tetrahydrocannabinol (3),

10β-hydroxy-Δ(8)-tetrahydrocannabinol (4),

10α-hydroxy-Δ(9,11)-hexahydrocannabinol (5),

9β,10β-epoxyhexahydrocannabinol (6),

11-acetoxy-Δ(9)-tetrahydrocannabinolic acid A (7)

Većina ovih novootkrivenih kanabinoida su nakon ekstrakcije žuta ulja, osim posljednjeg, koji je bijeli prah. Znanstvenici uspjeli dobiti10-150 miligrama količine od svakog kakabinoida od 9 kilograma pupoljak, što pokazuje koliko je mala količina tih kanabinoida prisutna u kanabisu. Zanimljivo je da kada su ekstrakti nekih od tih kanabinoida dati miševima, imali su isti indukcijski učinak kao i THC. No, oni ipak nisu pristutni u istim količinama kao i THC da bi mogli biti jednako potentni.

Identifikacijom što više kanabinoida u kanabisu, saznat ćemo sve što trebamo znati o ovoj čudesnoj biljci što će uz razvoj znanosti o endokanabinoidnom sustavu svakako pomoći u priznavanju ove biljke kao vrhunskog lijeka za mnoge bolesti i stanja.

Izvori: Zamnesia, PubMed

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s