Otkriveni tajanstveni valovi oko obližnje zvijezde

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Proučavajući obližnju zvijezdu AU Microscopii (AU Mic), astronomi su otkrili neobične valove koji se gibaju kroz disk krhotina koje ju okružuju. Primijećeni valovi podsjećaju na one koji se stvaraju na vodi, ali uzrok nastanka ovih svemirskih nije poznat jer je riječ o pojavi koja do sada još nikad nije viđena.

AU Microscopii je mlada zvijezda okružena velikim diskom prašine, a astronomi je proučavaju tražeći bilo kakve znakove formiranja novih planeta. Zahvaljujući tehnologiji i novim mjernim instrumentima, oni su 2014. otkrili neobjašnjiva događanja u vidu valovitih struktura koje su se ondje počele pojavljivati. Ti valoviti lukovi koji su se javljali na različitim udaljenostima od zvijezde uvelike su podsjećali na valove koji se javljaju na vodi. Nakon što su te snimke uspoređene s onima iz 2010. i 2011., otkriveno je da je riječ o nečemu čega ondje prije nije bilo, no ovime je pružena prilika da se tijekom posljednje četiri godine prate nastanak i kretanje valova.

„Ovime smo otkrili da se lukovi udaljavaju od zvijezde brzinom i do 10 km/s,“ napisao je u izvješću objavljenom u časopisu Nature član istraživačkog tima, Christian Thalmann dodavši da nešto slično još nikad nije viđeno.

Pokazalo se da se valovi koji se nalaze na većoj udaljenosti kreću brže od onih bližih dok su se barem tri kretala tolikom brzinom da su uspjela pobjeći gravitacijskoj sili te zvijezde. Takve brzine isključuju mogućnost da je ova pojava uzrokovana nekim objektom (primjerice, planetom) koji bi svojom gravitacijom ometao gravitaciju zvijezde. Također je odbačena teorija da su valovi uzrokovani sudarom dvaju asteroida kao i ona da je uzrok nestabilnost u gravitaciji cijelog sustava.

Trenutačno, jedino objašnjenje kojeg istraživači nude jest da su valovi povezani sa zvijezdinim bakljama jer je AU Mic vrlo aktivna po tom pitanju te često dolazi do velikih i naglih naleta energije s njezine površine.

„Jedna od tih baklji je možda aktivirala nešto na jednom od planeta – ako oni uopće postoje – poput nasilnog otkidanja njegovog materijala koji se sada širi kroz disk pogonjen silom te baklje,“ napisali su.

Astronomi će i dalje s velikom znatiželjom i iščekivanjem promatrati ovaj zvjezdani sustav i pokušati otkriti o čemu je točno riječ. No, za sada, ova pojava ostaje neriješen misterij.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s