Kratka zanimljivost – piramida iz Tonina je najveća u Meksiku

 

Nakon početnih iskapanja koja su započeta 2010. godine, znanstvenici su otkrili da je piramida iz Tonina, drevnog grada civilizacije Maya, veća od Velike piramide Sunca u Teotihuacanu.

Piramida je visoka 75 metara i tijekom 1700 godina je bila sakrivena ispod prirodnog brda, a otkrili su je arheolozi Nacionalnog instituta za antropologiju i povijest (INAH). Arheološko nalazište Tonina pokriva 6 hektara, a sastoji se od sedam terasa na sjevernoj strani platforme koje se uzdižu iznad trga gdje se običavala igrati jedna vrsta sporta s ritualnim konotacijama. Društvene, političke, gospodarske i vjerske strukture su izgrađene na terasama, uključujući stambene i upravne jedinice te palače i hramove što je jedinstvena značajka koja razlikuje ovo nalazište od ostalih arheoloških nalazišta svijeta Maya. Tonina se također ističe sa svojim skulpturama i više od 100 izrezbarenih spomenika koji datiraju iz 6. do 9. stoljeća.

Emiliano Gallaga, ravnatelj arheološkog područja, navodi da je piramida bila pokrivena vegetacijom te se na početku vjerovalo da je to samo prirodni brežuljak. Međutim, istraživanjem se ubrzo otkrio da je struktura gotovo u cijelosti napravljena ljudskom rukom, od strane drevnih Maya stanovnika Tonina. Trodimenzionalno skeniranje piramide je otkrilo je da se radi o jednoj od najvećih građevina u Srednjoj Americi, usporedive veličinom samo s velikim gradovima poput Tikala i El Mirador u Gvatemali.

Izvori: Ancient Origins, Zon News

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s