U skoroj ćemo budućnosti gledati filmove naših snova

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Možda vas je često mučilo to što se ne možete sjetiti svojih snova i poželjeli ste da ih možete nekako snimiti i gledati kasnije poput filmova na televiziji? Ako je tako, vaše će se želje konačno ostvariti jer su znanstvenici pronašli način kako će prevesti svaku našu misao i san u video koji se može gledati kasnije i to pomoću postojeće tehnologije poput magnetske rezonancije i superračunala.

Prva studija ovakve vrste je provedena u Japanu gdje su sudjelovale tri osobe koje su nosile EEG uređaj tijekom sna. Istraživači su ih budili svakih nekoliko minuta u vrhuncu sanjanja da bi ih pitali što su sanjali, a poseban kompjuterski program je tada katalogizirao i pohranjivao sve slike mozga. Na taj su način prikupili 200 vizualnih slika, koje su grupirali prema temama. Istraživači su zatim povezali opisan sadržaj snova sa određenim obrascima moždane aktivnosti putem kojih je računalni model učio obrasce i analizirao snove svake osobe. Kada su skenirali mozgove ispitanika, ovaj put u budnom stanju dok su gledali te slike, rezultati su pokazali kako se iste regije mozga aktiviraju kao i kada su sanjali. Ono što se dogodilo je gotovo nevjerojatno, tijekom sljedećeg kruga testova, praćenjem skeniranih slika mozga znanstvenici su mogli reći što ispitanici vide u svojim snovima i procijeniti u koju kategoriju slika se snovi uklapaju i to sa 60% točnosti.

Iako je ovo bilo revolucionarno dostignuće, znanstvenici su tada ipak postigli samo široku prepoznatljivost objekta, no istraživači sa Sveučilišta Berkley su otišli korak dalje i uspjeli napraviti pravi mali film o našim mislima, ovaj put prateći ispitanike u budnom stanju. U ovom istraživanju, ispitanici su ponovno spojeni na uređaje za fMRI, ali ovaj put su im prikazana dva seta najava holivudskih filmova, a fMRI se koristio za mjerenje protoka krvi kroz vizualni korteks, dio mozga koji obrađuje vizualne informacije. Aktivnost mozga koja se pratila dodavala se u računalni program koji je učio povezivati vizualne uzorke u filmu s odgovarajućim aktivnostima mozga. Drugi set isječaka koji je inducirao aktivnost mozga je korišten za testiranje algoritma rekonstrukcije filma. U računalo se zatim ubacilo preko 18 milijuna sekundi nasumičnih You Tube isječaka kako bi se mogla predvidjeti aktivnost mozga koju će vjerojatno izazvati svaki filmski isječak. Na kraju, kompjuter je odabrao 100 isječaka za koje je smatrao da su najsličniji onome što su ispitanici vjerojatno vidjeli te su spojeni u kontinuiranu rekonstrukciju izvornog filma. Neke su slike iz skenera mozga bile nejasne, no neke su bile zapanjujuće jasne, a kako izgledaju snimljeni filmski prikazi pogledajte u video zapisu.

Jednog dana, napretkom znanstvenih dostignuća će zasigurno doći i do snimanja snova u punom spektru i tada će mnogi od nas konačno odahnuti jer ćemo nakon buđenja lako znati što smo ono sanjali. Samo ćemo pustiti film o našim snovima, a to bi nam i te kako moglo pomoći u svakodnevnom životu jer su naši snovi podsvjesni odgovor na brojne stvari koje nas kopkaju.

Izvori: The Spirit Science, BBC, Live Science, Live Science

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s